Dezbaterea despre cea mai importantă dezbatere din țară. Firul poveștii și când va avea loc evenimentul

Untitled design – 2024-10-23T155116.936

Pe 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său va concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. După ce au fost cunoscute rezultatele primului tur, Maia Sandu l-a invitat pe concurentul ei la dezbateri.

Alexandr Stoianoglo a acceptat propunerea Maiei Sandu, condiționând ca discuțiile să aibă loc pe ceea ce a numit dânsul „o platformă neutră” și să fie desfășurate de doi moderatori. După, au urmat negocierile dintre echipele candidaților.

Maia Sandu a publicat la finele primelor negocieri un video în care menționează că echipa lui Stoianoglo a refuzat desfășurarea dezbaterilor la televiziunea națională. De asemenea, socialiștii l-au propus drept moderator pe fostul prezentator de la N4, Gheorghe Gonța.

Maia Sandu a pus la îndoială independența moderatorului propus, dar a acceptat condiția propusă, menționând că este importantă dezbaterea în sine.

Noi, la fel ca alți oameni și jurnaliști, credem că trebuie să fie un moderator independent. Dar, în situația în care ei insistă, noi mergem la dezbatere cu oricine se simt ei confortabil. Pentru noi este important să avem această dezbatere și oamenii să vadă care sunt răspunsurile noastre la întrebări importante pentru toți cetățenii.

Maia Sandu

Preliminar, dezbaterile urmau să aibă loc duminică, la Palatul Republicii, și să fie coordonate de un singur moderator.

Reacții dure din partea presei

După ce s-a aflat că moderatorul dezbaterilor propus de socialiști este Gheorghe Gonța, mai mulți jurnaliști din Republica Moldova au bătut alarma, iar unele redacții au anunțat că vor boicota transmiterea dezbaterilor. Cu o reacție a venit și Consiliul de Presă care a catalogat decizia drept „o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”.

Gheorghe Gonța a recunoscut în repetate rânduri în interviurile pe care le-a oferit că a acceptat «bani în plic» de la politicieni pentru activitatea sa jurnalistică. Un astfel de comportament contravine flagrant Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. […]

De asemenea, el a recunoscut că are un contract de prestare a serviciilor cu un politician care a candidat la alegerile prezidențiale din acest an, contract care constă în realizarea unor emisiuni de tip talk-show și în care acel politician își promovează viziunile politice. Acest fapt contravine chiar fundamentului pe care se bazează Codul Deontologic al jurnalistului.

Consiliul de Presă

De asemenea, Gheorghe Gonța este cunoscut și pentru prietenia sa cu Natalia Morari, afiliată oligarhului fugar Veaceslav Platon. În cadrul unui interviu din 2022, Gonța spunea că se vede cu Natalia Morari „destul de des”.

Soția mea se împacă bine. Cu Platon eu mă cunosc bine. Nu ne vedem, pentru că omul nu e în țară.

Gheorghe Gonța, intervievat de Dorin Galben

Menționăm că Gheorghe Gonța a demisionat de la N4 după ce redacția s-a disociat de îndemnul său public privind boicotul sau alegerea opțiunii „Nu” la referendum. Ulterior, fostul prezentator a făcut două postări cu tentă electorală, orientate împotriva Maiei Sandu.

Sursă foto: Facebook/Gheorghe Gonța

Limba română, înjumătățită

Astăzi, deputata socialistă Adela Raileanu propus din partea echipei lui Alexandr Stoianoglo o listă de reguli cu privire la desfășurarea dezbaterilor. Prima regulă propusă de socialiști constă în faptul ca discuțiile să aibă loc 50 % în limba rusă.

Sursă foto: Adela Raileanu/Facebook

Noile condiții urmau să fie discutate la ora 12.00. Ulterior, Adela Raileanu a anunțat că staff-ul electoral al doamnei Maia Sandu a solicitat amânarea întrevederii.

În după-amiaza zilei de 23 octombrie, Maia Sandu s-a adresat lui Alexandr Stoianoglo într-un mesaj video și l-a invitat la dezbateri fără moderator. Alexandr Stoianoglo a acceptat dezbaterile. Astfel, duminică, la ora 10.00, cei doi candidați ar urma să își ofere câte 10 întrebări unul altuia.

„Nici un candidat nu poate dicta câte runde trebuie să aibă o dezbatere sau ce subiecte să fie discutate”

Astăzi, Consiliul de Presă a venit cu un nou mesaj în care a menționat că stabilirea de către candidați a condițiilor și conținutului dezbaterilor contravin legii.

Nici un candidat nu poate dicta câte runde trebuie să aibă o dezbatere, cât trebuie să dureze dezbaterea sau ce subiecte să fie discutate. Instituțiile media se conformează, în organizarea dezbaterii, doar legii și deontologiei profesionale.

Consiliul de Presă solicită candidaților să înceteze imixtiunea în activitatea media prin înaintarea condițiilor privind durata, conținutul și alte aspecte ale dezbaterilor din turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Consiliul de Presă

Consiliul a solicitat candidaților să accepte invitația postului public de televiziune Moldova 1 și să desfășoare dezbaterea electorală pe această platformă națională, în conformitate cu legea și cu respect față de populația țării.

Totodată, Consiliul a propus și o listă de jurnaliști care ar putea fi moderatorii dezbaterilor: Lorena Bogza, Anatolie Golea, Lilia Buracovschi, Mădălin Necșuțu, Liuba Șevciuc și Vitalie Ciojocari.

Menționăm că în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42.49 % din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25.95 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente