A propus tinerilor din Chișinău să rezolve un quiz despre alegeri și referendum. Magdalen Calfa, despre activitatea de promovare a participării la vot

cntm
Foto:Magdalen Calfa/arhivă personală

În perioada 13-15 septembrie, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a organizat trainingul Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, la care au participat tineri din toată țara. Aceștia au învățat diverse instrumente necesare pentru a desfășura activități locale de informare și sensibilizare privind integrarea Moldovei în Uniunea Europeană (UE). Printre participanți se regăsește și Magdalen Calfa, un tânăr din comuna Trușeni care a instalat un stand mobil în două parcuri din Chișinău pentru a informa locuitorii despre alegerile prezidențiale și despre referendumul din 20 octombrie.

Magdalen se descrie drept un elev activ, mereu în căutarea oportunităților de voluntariat în care s-ar putea implica. Pe lângă voluntariat, este pasionat inclusiv de politică. Proiectul inițiat de CNTM s-a pliat pe interesele sale, fiind și unul diferit de restul la care participase până acum. „Am vrut să ajut la informarea cetățenilor în orice mod posibil. N-am mai participat niciodată la activitățile CNTM, dar am fost curios de formatul diferit al proiectului.”

Sursă: Magdalen Calfa/arhivă personală

La traininguri a deprins mai multe competențe și instrumente. De exemplu, a învățat cum să interacționeze cu oamenii, cum să comunice cu aceștia sau cum să gesticuleze astfel încât să obțină un răspuns reciproc. „Am fost încurajați să fim încrezători când abordăm oamenii și să fim pregătiți cu informațiile necesare. La fel, am înțeles că este necesar să oferim răspunsuri clare și explicații pentru orice întrebare care ar putea apărea.” Timp de trei zile, Magdalen, alături de restul participanților, a discutat despre UE, care este structura acesteia și care ar fi beneficiile integrării, a analizat miturile legate de UE și a lucrat asupra conceptului pentru activitatea de follow-up pe care urma să o implementeze.

Tânărul a colaborat cu doi colegi de-ai săi pentru a realiza ideea propusă în ultima zi a trainingurilor. Cei trei au decis să instaleze un stand informativ, timp de două zile, în două parcuri din orașul Chișinău. Este vorba despre Parcul „Afgan” și Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. „Trecătorii erau invitați să participe la un exercițiu simbolic. Le-am pus la dispoziție cartoane pe care să scrie dacă vor merge sau nu la vot, iar ulterior să le introducă în una dintre cele două cutii destinate celor două variante. Acest exercițiu a atras oamenii să devină mai deschiși spre discuție.”

Sursă: Magdalen Calfa/arhivă personală

După numărarea „buletinelor de vot”, rezultatele pe care le-au obținut tinerii arată că 80 de votanți au ales opțiunea „particip la alegeri”, iar 20 au optat pentru „nu particip la alegeri”. „Unii tineri pe care i-am întâlnit în parc și abia au împlinit majoratul spuneau că părinții lor nu vor participa la vot, iar ei le vor urma exemplul. Unii ziceau că politicianul pentru care și-ar dori să voteze nu este favorit și nu are rost să meargă la vot în general, fiindcă oricum nu va câștiga. Am încercat să le explicăm importanța votului și să le arătăm că fiecare vot contează. Tind să cred că i-am motivat pe cei care încă nu erau siguri dacă vor participa sau nu la scrutinul din 20 octombrie.”

În afară de aceasta, trecătorii au fost provocați să participe la un quiz format din 10 întrebări despre tipurile de alegeri care există în Republica Moldova și despre referendum. „În cea de-a doua zi, din circa 50 de trecători pe care i-am abordat, 40 au acceptat să completeze quiz-ul. După ce am analizat răspunsurile cetățenilor, am înțeles că încă există confuzie în raport cu referendumul și cine poate participa la acesta. Despre alegerile prezidențiale știau mai mulți.” Pentru cei care nu au dispus de timp să rezolve quiz-ul sau să discute despre participarea la vot, tinerii le-au oferit pliante informative.

Pentru a organiza activitățile de follow-up, CNTM a alocat o bursă în valoare de 300 de euro pentru fiecare participant. Magdalen a reușit să facă rost de materialele necesare gratuit grație unei organizații de voluntariat din care face parte. Respectiv, nu a utilizat această bursă pentru activitatea sa. „Masa pe care am amenajat cutia pentru vot am împrumutat-o de la organizația la care sunt voluntar, iar standul ni l-au oferit cei de la CNTM.” Fiind trei persoane care s-au ocupat de organizare, tinerii și-au stabilit de la bun început responsabilitățile. Magdalen a fost liderul echipei și s-a ocupat de organizare. Unul dintre colegii săi s-a implicat în abordarea trecătorilor și distribuirea pliantelor informative, iar celălalt a creat întrebările pentru quiz. „Am creat un grup de lucru cu acești doi tineri și am comunicat ca o echipă.”

Timp de două zile, Magdalen și colegii săi au interacționat cu tineri de diferite vârste și au reușit să înțeleagă viziunea acestora despre participarea la alegeri și despre referendum. „Mi-a plăcut această activitate, deoarece am reușit să discutăm cu diferite grupuri de tineri. Cred că astfel de evenimente au un impact asupra comunității, chiar dacă nu poate fi măsurat imediat. Poate nu am reușit să influențăm pe cineva, dar cel puțin sperăm că am implantat ideea că este important să se prezinte la secția de votare.”

Acest material este realizat în cadrul proiectului Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, susținut de DUF (The Danish Youth Council) și IMS (International Media Support) și implementat de CNTM (Consiliul Național al Tineretului din Moldova) în parteneriat cu Silba (Initiative for Dialogue and Democracy) și diez.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente