Cum e să fii funcționară electorală la 19 ani. Ionela Constantinescu ne povestește despre experiența din cadrul ultimului scrutin

1000025265
Foto: Ionela Constantinescu

La doar 19 ani, Ionela Constantinescu a fost prezentă în ziua alegerilor la secția de votare în calitate de funcționară electorală. Tânără a avut responsabilitatea de a verifica datele personale și de a oferi buletinele de vot alegătorilor. În urma scrutinului din 20 octombrie 2024, ne-a povestit despre experiența și emoțiile din acea zi.

În cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, Ionela Constantinescu s-a numărat printre cei șase membri ai comisiei electorale din comuna Sărata Nouă, raionul Leova. Îndemnul de a se implica a venit din partea unui membru al administrației publice locale din comună. Tânăra a acceptat fără prea multe ezitări și a început pregătirile pentru susținerea examenului de certificare electorală.

„Funcționar electoral poate fi oricine a împlinit vârsta majoratului, care e gata să demonstreze corectitudine și spirit civic. Când mi s-a oferit această oportunitate, am acceptat-o ca pe o provocare pe care eram gata să mi-o asum până la final. Știam că e nevoie de multă responsabilitate, dar am devenit tot mai motivată că mă pot implica, în special că era vorba de viitorul țării mele. Pentru aceasta, ca fiecare persoană, am susținut examenul de certificare electorală, constituit din 30 de întrebări”, a precizat Ionela.

Sursă: Ionela Constantinescu/arhivă personală

Responsabilitățile unui funcționar electoral țin de organizarea și pregătirea secției de votare. În ziua alegerilor, echipa prezentă se ocupă de identificarea și verificarea datelor personale ale alegătorilor, de gestionarea evenimentelor și situațiilor neprevăzute, de numărarea și validarea voturilor, iar pe final, de raportarea rezultatelor. Funcționarii electorali lucrează împreună la toate etapele, supravegheați și dirijați de secretarul și președintele secției de votare.

Ionela a menționat că, în ziua alegerilor, funcționarii electorali își pot exercita dreptul de vot conform programului de activitate al secției. Acest lucru se întâmplă începând cu ora 7.00 și până la închiderea secției, la ora 21.00. Pe durata zilei, funcționarii au dreptul la mici pauze, timp în care sunt înlocuiți de către unul dintre colegi.

Acest scrutin, în comuna Sărata Nouă, s-a desfășurat fără depistarea unor nereguli sau încălcări. Deși a fost o zi stresantă și plină de suspans pentru ea, tânăra s-a bucurat că totul a decurs într-o atmosferă liniștită. „A fost o zi complicată, cu multă oboseală atât emoțională, cât și fizică. Cu toate acestea, e interesant și motivant să vezi cum se decide soarta țării. În intervalul orelor 10.00-12.00 a fost un flux mai mare de cetățeni care veneau la vot, însă nu s-au format cozi. Pe final de zi, am estimat că prezența la secția de votare în localitate a fost de aproape 50 % din totalul alegătorilor înscriși în liste”, precizează Ionela Constantinescu.

După închiderea secției, tânăra a participat la numărarea voturilor, la împachetarea și sigilarea acestora, precum și a celor neutilizate sau nevalide. Aceasta a menționat că dintre toate categoriile de alegători, cei mai puțin activi au fost tinerii, spre marea ei dezamăgire.

În cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, conform datelor prezentate de cec.md, la secțiile de votare s-au prezentat 46,69 % din totalul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Astfel, tânăra încurajează și mai mult tinerii și îi îndeamnă la mobilizare și responsabilitate. „Alegerile ne oferă șansa de a ne alege viitorul pe care ni-l dorim, aici, în Moldova. Urmează turul II al alegerilor prezidențiale și vă îndemn să ieșiți la vot. Fiecare vot contează și cred că am reușit să simțim acest lucru în cadrul ultimului scrutin. Ceea ce am reușit să vedem vorbește despre indecizia și dezinformarea populației. Tocmai de aceea trebuie să fim conștienți că este dreptul nostru de a vota, dar, mai mult decât atât, este o responsabilitate și o datorie pe care o avem ca cetățeni ai acestei țări”, a menționat Ionela.

Prezența alegătorilor la secțiile de votare au depășit duminică, 20 octombrie 2024, rata de 51 %. În aceste articole, te invităm să vezi cum s-a votat în toate raioanele din Moldova la prezidențiale, dar și la referendum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente