Vom avea turul II al alegerilor prezidențiale. Astfel, potrivit datelor preliminare ale CEC, cele mai multe voturi până în prezent ar fi fost acumulate de către Maia Sandu – 38,01 % – și Alexandr Stoianoglo – 28,70 %.
În programul electoral, Maia Sandu a promis tinerilor care se angajează la primul loc de muncă în domenii strategice pentru economie un adaos de 3 000 de lei pe lună.
Programul lui Stoianoglo, care vizează într-o oarecare măsură și tinerii, prevede:
# dezvoltarea infrastructurii instituțiilor de învățământ;
# crearea spațiilor prietenoase pentru elevi și studenți;
# creșterea interesului absolvenților din instituțiile preuniversitare pentru profesia de învățător/profesor.
În anul 2020, Maia Sandu a câștigat mandatul de președintă din al doilea tur, avândul ca și contracandidat pe Igor Dodon. La alegerile de acum patru ani, în turul II, pentru Maia Sandu au votat 57,72 %, iar pentru Igor Dodon – 42,28 %.
Biografia Maiei Sandu
Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.
A studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.
În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultantă, şefă adjunctă de direcţie, la Ministerul Economiei.
În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economistă la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.
Din august 2005 până în iulie 2006, a fost directoare a direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.
Între 2006 și 2009 a fost consultantă în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.
În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost consilieră a directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.
În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministră a Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.
În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.
Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova.
În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministră a Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.
Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președintă a Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.
Alexandr Stoianoglo
Conform Rise Moldova, Stoianoglo studiat dreptul la Universitatea de Stat din Moldova, iar după absolvire a fost angajat în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, întâi în calitate de ajutor al procurorului-șef, ulterior procuror și procuror superior în secția supraveghere generală. Aici, însă, nu se reține mult, fiind numit în funcția de procuror la Procuratura Unității Administrativ Teritoriale (UTA) Găgăuzia. În 2001, se transferă la Chișinău în fotoliul de adjunct al procurorului general, iar statul îi oferă un apartament cu patru camere, pe care, doi ani mai târziu, îl privatizează.
În 2019, candidează la funcția de procuror general, fiind desemnat învingător de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și numit în funcție, prin decret prezidențial, de Igor Dodon.
În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Alexandr Stoianoglo este reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații. Ulterior, Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror șef, iar doi ani mai târziu, în septembrie 2023, a fost demis.
În cursa electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 au fost înscriși 11 candidați:
# Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
# Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
# Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru;
# Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
# Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
# Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
# Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
# Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
# Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
# Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni;
# Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.
În acest livetext puteți urmări cum s-a desfășurat ziua alegerilor prezidențiale și referendumul.