Referendumul a trecut. Ce facem mai departe

Alegeri prezidentialereferendum poze (3)

Referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova pare să obțină un „Da” majoritar. Deși diferența este strânsă, cu aproximativ 14 000 de voturi, rezultatele reflectă opinia majorității cetățenilor și confirmă direcția europeană a țării. În continuare, analizăm cauzele și consecințele rezultatelor sale, or, conform experților, voturile negative nu indică neapărat o reticență masivă a moldovenilor față de UE.

Consecințe legale

În pofida diferenței mici dintre voturi, cert este că majoritatea cetățenilor au ales introducerea vectorului european în legea supremă. Acest lucru înseamnă că în Constituția Republicii Moldova urmează să fie stipulat obiectivul strategic de integrarea europeană.

După ce alegerile din 20 octombrie vor fi validate de către Curtea Constituțională, vor intra în vigoare și noile modificări constituționale.

Astfel, în actul suprem al țării va fi stipulat vectorul european al Republicii Moldova. Expertul comunității Watch Dog, Eugen Muravschi, explică că noul articol ne va facilita procesul de integrare în Uniunea Europeană și va responsabiliza politicienii.

Constituția va include obiectivul strategic de integrarea europeană și toți politicienii care vor ajunge la putere vor trebuie să respecte asta ori să organizeze alt referendum și să convingă lumea să modifice iar Constituția. Vom avea o garanție privind stabilitatea cursului de integrare europeană.

Eugen Muravschi

Pe de altă parte, Eugen menționează că din punct de vedere politic se miza pe o diferență mai mare.

În cadrul unei conferințe de presă, președinta Maia Sandu, întrebată despre reacția partenerilor externi la rezultatele referendumului, a menționat că partenerii „respectă dorința cetățenilor” Republicii Moldova.

„Cetățenii, prin vot majoritar, au decis că Republica Moldova merge pe calea integrării europene”, a menționat Maia Sandu în context.

Cine-și asumă rezultatele?

Deși referendumul a trecut, sondajele de opinie anterioare indicau un sprijin mult mai puternic pentru integrarea europeană. Acest decalaj între așteptări și rezultatele votului, mai ales în seara de 20 octombrie, a devenit o surpriză pentru mulți moldoveni.

Rezultatele neașteptate sunt explicate de Eugen Muravschi prin campania de cumpărare a voturilor desfășurată de Federația Rusă în țara noastră, dar și printr-un posibil vot împotriva guvernării.

Expertul subliniază faptul că nu toate voturile negative de la referendum trebuie interpretate drept un vot împotriva Uniunii Europene.

Nu toate voturile „Nu” trebuie interpretate cu un vot împotriva Europei. Aici o să găsim votanții dezamăgiți de PAS, votul lor fiind un fel de protest împotriva guvernării.

Alte voturi „Nu” au fost împotriva modificărilor constituționale propuse. Deci, oamenii nu sunt neapărat împotriva integrării europene, dar nu au fost de acord cu instrumentul propus, adică cu aceste două modificări în Constituție.

Eugen Muravschi

Amintim că în dimineața zilei de 21 octombrie, în cadrul unui briefing depresă, președinta Maia Sandu a anunțat că Ilan Șor ar fi cumpărat la aceste alegeri 300 000 de voturi, menționând că „dimensiunea fraudei este fără precedent”.

„O victorie la limită este tot o victorie”

Fostul ministru de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu a comentat rezultatele referendumului menționând că „o victorie la limită este tot o victorie”. Politicianul a adus în acest sens exemplul Suediei și Marii Britanii.

Suedia a aderat la UE în 1994 cu 52 % voturi pentru, iar Marea Britanie a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent, 52 %. Majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni. Astăzi, Suedia este un membru puternic al Uniunii Europene, iar Marea Britanie a respectat voința cetățenilor săi.

Nicu Popescu

În după-amiaza acestei zile, președinta Parlamentului European Roberta Metsola a venit cu un mesaj de susținere a rezultatelor referendumului și a Maiei Sandu.

„Conducerea și curajul dumneavoastră au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună”, a spus Roberta Metsola.

Amintim că ieri, 20 octombrie, s-au desfășurat alegerile prezidențiale și referendumul constituțional republican. După procesarea a 97,88 % dintre procesele-verbale, Maia Sandu este candidata care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale – 41,83 %.

În acest livetext puteți urmări cum s-a desfășurat ziua alegerilor prezidențiale și referendumul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente