Câți moldoveni au votat la prezidențiale, dar nu și la referendum

Alegeri prezidentiale referendum poze (2)
Foto:#diez

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Astfel, cetățenii au putut să-și aleagă președintele pentru următorii patru ani și să se pronunțe asupra întrebării: „Susțineți modificarea Constituției pentru a permite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Conform tuturor proceselor-verbale prelucrate de Comisia Electorală Centrală, la alegerile prezidențiale din 2024 au participat 1 546 078 de cetățeni ai Republicii Moldova. Dintre aceștia, 1 488 874 au participat și la referendum.

În urma calculelor corespunzătoare, reiese că 57 204 de alegători s-au abținut să participe la referendumul din 2024.

Referendumul din 20 octombrie a fost propus de președinta țării la acel moment, Maia Sandu. Acesta a fost unul constituțional, ceea ce înseamnă că prevederile sale, odată cu validarearezultatelor, vor fi introduse în Constituție și vor face parte din legea supremă.

Amintim că moldovenii au avut oportunitatea să participe de mai multe ori la referendumuri, fie că e vorba despre cele naționale, fie despre cele locale. Ultimul scrutin național la care alegătorii au votat pro sau contra a avut loc în data de 24 februarie 2019. Acesta a fost propus de către fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. La urne s-au prezentat peste 38 % dintre cetățeni, referendumul a fost validat. Totuși, prevederile acestuia nu au fost aplicate.

Referendumul din 20 octombrie este organizat în contextul drumului european al Republicii Moldova, care a început odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE în anul 2022. Momentan, țara noastră se află la etapa negocierilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente