Workshop cu un regizor din Moldova și două filme autohtone vizionate: povestesc cum a fost la CineMoldova 2024

IMG_7934 (1)

CineMoldova este un festival de film basarabean care a ajuns anul acesta la a doua ediție. Evenimentul, marca Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara, are drept scop promovarea producțiilor cinematografice moldovenești în rândul comunității timișorene. Anul acesta, organizatorii au adus de acasă două filme, iar regizorul Mihai Nichiforeac a povestit participanților despre procesele din spatele creării unui film.

Ziua I: workshop cu Mihai Nichiforeac

Festivalul a început cu un workshop moderat de Mihai Nichiforeac, regizor moldovean stabilit la Budapesta. Tânărul le-a vorbit participanților despre procesul de a construi narațiuni și personaje complexe într-un film prin intermediul elementelor vizuale. Totodată, cei prezenți la eveniment au aflat cum se desfășoară o scenă fără a o epuiza cu prea multe explicații, cum se introduce un personaj nou și cum ilustrezi o scenă importantă fără dialog. Ulterior, tinerii prezenți la eveniment au vizionat filmul „Dunkirk” și împreună cu Mihai au analizat procedeele artistice care au fost folosite la crearea filmului.

Spre final, participanții au format două echipe și au avut de ilustrat prin intermediul filmului conceptul Show, don’t tell. Una dintre creațiile tinerilor o puteți vedea mai jos.

Sursă: Mihaiela Levința

Ziua II: trei filme care ne-au purtat pe meleagurile copilăriei

Cea de-a doua zi a festivalului a fost marcată de deschiderea oficială și cele trei producții autohtone pe care le-am vizionat. CineMoldova a fost o provocare pentru echipa organizatorică, de aceea voluntarii au povestit despre provocările pe care le-au întâlnit de la scrierea proiectului până la implementarea propriu-zisă.

Sursă: Mihaiela Levința

Iată filmele care au fost vizionate în cadrul festivalului:
# „Maria Mirabela”, comedie de Ion Popescu-Gopo (producție românească);
# „Văleu, văleu, nu turna!”, comedie de Gheorghe Urschi;
# „Turnul de lemn”, ficțiune artistică de Vasile Brescanu.

Aceste producții au provocat tinerii prezenți la eveniment să-și amintească de copilărie, de tradițiile de acasă și de personajele preferate din filmele moldovenești și românești.

Festivalul de film basarabean CineMoldova a avut loc în zilele de 11 și 12 octombrie 2024. Este a doua oară când #diez ajunge la evenimentul respectiv. Aici puteți citi despre experiența de anul trecut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente