Tatiana Țîbuleac a obținut premiul literar din Europa Centrală „Angelus”, în baza votului publicului

Tatiana Țîbuleac
Foto:Facebook/Editura Cartier

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac a obținut premiul literar polonez „Angelus” din Europa Centrală pentru romanul „Grădina de sticlă”. Acesta i-a fost acordat în baza votului publicului.

Printre finaliștii la acest concurs se numără și romanul „Pe Contrasens”, scris de Oleg Serebrian. Dintre cele 120 de cărți înscrise pentru premiu, juriul, condus de scriitorul Martin Pollack, a ales pentru finală și cărțile a doi scriitori din Republica Moldova – „Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, și „Pe contrasens”, de Oleg Serebrian.

Sursă: angelus.com

Premiul Literar ANGELUS reprezintă cea mai prestigioasă distincție pentru proză tradusă în limba poloneză. Acordat anual scriitorilor din Europa Centrală, acest premiu recunoaște operele care abordează teme de mare importanță pentru viața contemporană, stimulează reflecția și aprofundează înțelegerea altor culturi.

Nominalizările pentru ediția 2024 a Premiului „Angelus” au fost stabilite de un juriu condus de Martin Pollack, scriitor și traducător austriac specializat în literatura poloneză, care a câștigat acest premiu în 2007.


Tatiana Țîbuleac, născută la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova, este licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova. A devenit cunoscută publicului larg în 1995, când a inițiat rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 a fost reporteră, editoare și prezentatoare de știri la PRO TV Chișinău. Este stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debutul editorial a fost cu „Fabule moderne” în 2014. Cea de-a doua carte – „Vara în care mama a avut ochii verzi” – a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), cu Premiul revistei Observator cultural și cu Premiul Observator Lyceum (2018). „Grădina de sticlă” este al doilea roman al Tatianei Țîbuleac și a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019).

Citește aici și un interviu cu Tatiana Țîbuleac.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente