O moldoveancă care studiază în Armenia a parcurs circa 2 000 de kilometri pentru a vota: „Chiar dacă sunt departe, Moldova este țara mea”

Logo pe fotografie (5)
Foto:Valeria Mihalachi/arhivă personală

Valeria Mihalachi este originară din Chișinău, dar studiază și locuiește de un an în orașul Dilijan, Armenia. Pentru a-și exercita dreptul de vot, tânăra a parcurs 1 942 de kilometri cu avionul. Ea a votat la secția deschisă în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, întrucât este convinsă că viitorul țării sale depinde de implicarea fiecărui cetățean.

„Sunt copleșită de emoții. Este prima dată când votez la alegerile prezidențiale, iar faptul că acestea coincid cu referendumul european mi-a intensificat sentimentul de importanță, deoarece votul meu contează nu doar pentru viitorul președinte, ci și pentru direcția europeană a țării noastre.”

Valeria afirmă că înțelege importanța implicării active a cetățenilor Republicii Moldova în modelarea viitorului politic al țării și că din acest motiv a fost gata să facă tot posibilul pentru a-și îndeplini datoria de cetățeană. „Consider că votul este una dintre cele mai importante modalități prin care îmi pot face vocea auzită. Chiar dacă sunt departe de casă, Moldova este în continuare țara mea și vreau să contribui la viitorul ei. Călătoria până la Abu Dhabi nu a fost simplă, dar a fost un sacrificiu necesar. Mi-am dorit să am conștiința împăcată.”

Sursă: Valeria Mihalachi/arhivă personală

Potrivit ei, Abu Dhabi a fost una dintre cele mai apropiate opțiuni unde a putut să voteze, având în vedere că nici în Armenia, și nici în Georgia nu au fost deschise secții de votare. „Deși m-am înscris preventiv la CEC pentru a solicita secție de votare, aceasta nu a fost deschisă, iar alte opțiuni ar fi fost prea departe sau mult mai complicate din punct de vedere logistic. Nici Abu Dhabi nu a fost neapărat foarte accesibil, însă a fost o decizie asumată. Consider că nu contează unde ne aflăm, responsabilitatea de a vota este aceeași.”

Tânăra a mers la vot împreună cu un coleg moldovean, ambii fiind convinși că diaspora joacă un rol cu adevărat importat în schimbările politice din Moldova. „Mulți dintre noi avem ocazia să urmărim alte modele politice și economice, pe care am vrea să le vedem și să le aducem acasă. Faptul că ne implicăm activ în alegeri și alte procese politice demonstrează că diaspora nu este indiferentă. Ne dorim o Moldovă mai prosperă, cu un viitor european, iar astăzi am putut contribui la acest lucru prin votul nostru.”


Echipa #diez vă oferă informații la minut despre prezența la vot, cele mai importante incidente de la secțiile de votare, dar și alte lucruri curioase despre desfășurarea alegerilor prezidențiale 2024 și a referendumului.

În acest articol analizăm miturile despre UE care există în societatea moldovenească. Totodată, aici îți explicăm cum funcționează legislația UE și ce rol ar avea Moldova în luarea deciziilor dacă aderă la uniune, iar în acest articol explicăm de ce NATO nu este egal cu UE și care este relația Moldovei cu această organizație. Dacă vrei să înțelegi ce schimbări ne așteaptă dacă Moldova va adera la UE și cum se vor reflecta asupra economiei, citește acest material, iar despre beneficiile pe care le-ar putea avea studenții și profesorii dacă Moldova aderă la UE, explicăm aici.

Dacă mergi prima dată la referendum în acest articol găsești tot ce trebuie să știi. În materialul respectiv am adunat tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Aici găsești lista candidaților la alegerile prezidențiale și promisiunile pe care le fac pentru tineri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente