Câți votanți sunt așteptați la urnele din Moldova, dar și la cele de peste hotarele țării

tineri-voteaza-1_11zon
Foto:UNDP

Astăzi, 20 octombrie, în Republica Moldova se desfășoară alegeri prezidențiale și referendum republican și constituțional. Cetățenii își aleg viitorul președinte pentru urmării patru ani, având în același timp oportunitatea să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În Registrul de Stat al Alegătorilor se regăsesc 3,3 milioane de cetățeni moldoveni cu drept de vot. Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că așteaptă peste 2,7 milioane de persoane înscrise în listele electorale să se prezinte astăzi la alegeri.

S-a ajuns la o asemenea cifră după ce au fost excluși cetățenii fără înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării. În cifră, au fost incluși cetățenii moldoveni cu drept de vot din regiunea transnistreană, aflată în afara controlului constituțional.  

În acest an, pentru prima dată își vor exercita dreptul de vot aproximativ 42 000 de tineri din întreaga țară.

CEC a deschis 2 219 de secții de votare pentru cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare. Pentru cetățenii moldoveni din diasporă sunt accesibile secții de votare în 37 de țări. În documentul de mai jos sunt incluse statele, orașele și adresele secțiilor de votare.

Toate secțiile de votare deschise pentru persoanele cu drept de vot de pe teritoriul Republicii Moldova pot fi găsite aici, inclusiv lista celor 30 de secții pentru votanții din Stânga Nistrului și 234 pentru persoanele aflate în străinătate.

În Republica Moldova, toate secțiile de votare activează de la 7.0 până la 21.00, fără pauză de masă. De asemenea, votul poate fi exprimat și dacă te afli în secția de votare după ora 21.00.

În acest livetext echipa #diez vă oferă informații la minut despre prezența la vot, cele mai importante incidente de la secțiile de votare, dar și alte lucruri curioase despre desfășurarea alegerilor prezidențiale 2024 și a referendumului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente