Câți moldoveni trebuie să iasă la vot ca să fie validat referendumul

buletin vot
Foto:diez.md

Astăzi, 20 octombrie, în Republica Moldova se desfășoară alegeri prezidențiale și referendum republican și constituțional. Pentru ca scrutinul, dar și referendumul să fie validate, la urnele de vot trebuie să se prezinte o treime din numărul total de alegători înscriși în listele electorale.

Comisia Electorală Centrală (CEC) așteaptă peste 2,7 milioane de persoane înscrise în listele electorale să se prezinte astăzi la vot. Ceea ce ar însemna că e necesar să participe aproximativ 940 000 de votanți pentru ca referendumul din 20 octombrie 2024 să fie considerat valid, iar din acești aproape un milion de oameni este necesar ca 50 % + 1, adică mai mult de jumătate, dă voteze „DA” ca referendumul să treacă.

În 2010, Curtea Constituțională a stabilit că este necesară participarea unei treimi din cetățenii înscriși pe liste electorale pentru a valida un referendum și din această treime mai mult de jumătate trebuie să voteze „DA” ca referendumul să meargă mai departe.

Pentru alegerile curente, CEC a decis deschiderea a 2 219 secții de votare pentru cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare. Redacția nouă a Codului electoral prevede că se poate de votat cu buletinul de identitate, cu buletinul de identitate provizoriu și cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cel expirat.

Buletinul de vot pentru referendum arată în felul următor.

Sursă: Facebook/Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Referendumul din 20 octombrie a fost propus de președinta țării, Maia Sandu. Referendumul va fi unul republican și constituțional, ceea ce înseamnă că prevederile acestuia, odată cu validarea alegerilor, vor fi introduse în constituție și vor face parte din legea supremă. Întrebarea care se va regăsi în buletinele de vot este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Alegătorii vor putea decide între răspunsurile „DA” și „NU”.

În acest livetext, echipa #diez vă oferă informații la minut despre prezența la vot, cele mai importante incidente de la secțiile de votare, dar și alte lucruri curioase despre desfășurarea alegerilor prezidențiale 2024 și a referendumului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente