Câți cetățeni trebuie să voteze ca să fie validate alegerile prezidențiale

alegeri-2019-vot-12-scaled-1920×1020-c-default
Foto:ipre.md

Pe 20 octombrie 2024, toți cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege viitorul președinte al țării. Acesta este ales pentru un mandat de patru ani, timp în care își va exercita atribuțiile stipulate în Constituția Republicii Moldova.

Alegerile prezidențiale se consideră valabile dacă după închiderea tuturor secțiilor de votare la scrutin au participat mai mult de o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cu alte cuvinte, pentru validarea alegerilor este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte nu mai puțin de 33,33 % dintre cetățenii cu drept de vot.

După procesarea tuturor proceselor-verbale, candidatul care a acumulat cel puțin jumătate dintre voturile alegătorilor ce au participat la alegeri este declarat câștigător. În cazul în care niciunul dintre candidați nu va întruni această majoritate, vom merge peste două săptămâni la al doilea tur de scrutin. La acesta vor participa primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur. Ulterior, candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi este declarat câștigător. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Peste 2,7 milioane de persoane înscrise în listele electorale sunt așteptate să se prezinte astăzi la vot. Comisia Electorală Centrală a anunțat că în jur de 40 000 de oameni vor vota pentru prima dată.

Este important de reținut că fiecare persoană votează individual. În cabina de vot se intră singur. Prezența a două sau a mai multor persoane concomitent este interzisă. Dacă cineva e martorul unei fraude electorale, acesta va sesiza neapărat membrii biroului electoral. De asemenea, trebuie de cunoscut că e interzis să vinzi votul. Potrivit Codului contravențional, vânzarea votului poate fi pedepsită cu amendă de până la 37 500 de lei.

În acest an, în cursa electorală s-au înregistrat 11 candidați.

Numele și prenumele candidaților, entitatea care i-a desemnat și ordinea în care apar în buletinele de vot sunt următoarele:
1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
8. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
9. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.
11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

În acest livetext, echipa #diez vă oferă informații la minut despre prezența la vot, cele mai importante incidente de la secțiile de votare, dar și alte lucruri curioase despre desfășurarea alegerilor prezidențiale 2024 și a referendumului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente