„Am simțit că vocea mea contează!” Tinerii și tinerele ne povestesc despre prima lor experiență de vot

Vot 18 ani
Foto:arhivă personală (Cristian Vlas/Cristian Bacinschi/Aurelia Rusu)

Prezidențiale 2020 – a fost pentru prima dată când am votat. Eram la Iași și îmi amintesc că am stat vreo trei ore într-un rând kilometric, pe ploaie și frig. Și totuși, așteptam să votez. Era o premieră pentru mine, îmi doream să îmi îndeplinesc responsabilitatea de cetățeană și voiam o schimbare. După patru ani, astăzi, 20 octombrie, alți circa 42 000 de tineri votează pentru prima dată. Aceștia aleg nu doar președintele, dar și parcursul țării noastre, pentru că participă și la referendum. Am vorbit cu câțiva dintre ei pentru a le surprinde emoțiile.

Dumitru Russu: „Am înțeles că influențez, chiar și într-o mică măsură, viitorul țării noastre”

„Eu deja am făcut 18 și, în ciuda faptului că am trecut de la copilărie la vârsta majoratului, nu pot să spun că o simt în fiecare zi. Totuși, când am pus ștampila în buletinul de vot, am înțeles că influențez, chiar și într-o mică măsură, viitorul țării noastre. Am simțit că sunt o persoană matură care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru toate deciziile luate.

Acum sunt puțin emoționat. Aștept cu nerăbdare rezultatele, dar nu în felul în care aștept notele de la examene. Știu că acest rezultat va avea impact nu numai asupra viitorului meu, dar a tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, spune Dumitru.

Sursă: Dumitru Russu/arhivă personală

Cristian Vlas: „E o responsabilitate pe care trebuie să o luăm în serios”

„A vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendum a fost o experiență unică și importantă. Am simțit că vocea mea contează și că am contribuit la viitorul țării noastre. Cred că tinerii au un rol crucial în determinarea direcției în care ne îndreptăm. Votul nu este doar un drept, ci și o responsabilitate pe care trebuie să o luăm în serios”, zice Cristian.

Sursă: Cristian Vlas/arhivă personală

Aurelia Rusu: „Este un mic efort, însă care poate schimba întregul viitor”

„Prima mea experiență de vot a fost surprinzător de simplă și rapidă. Am intrat în secția de votare, am completat buletinele și am simțit că am făcut ceva important. Procesul în sine nu a durat mai mult de câteva minute, însă sentimentul că am contribuit la direcția în care se va îndrepta țara mea a fost profund.

Votul este una dintre puținele ocazii în care fiecare dintre noi are un cuvânt de spus despre viitor. Îi încurajez pe toți tinerii să participe – este un mic efort, însă care poate schimba întregul viitor pentru generațiile următoare. Nu lăsați pe alții să decidă pentru voi!”, spune Aurelia.

Sursă: Aurelia Rusu/arhivă personală

Cristian Bacinschi: „Am simțit importanța votului meu”

„Având în vedere că acum am participat pentru prima data la votare, am simțit importanța votului meu ca cetățean responsabil al țării mele în hotărârea viitorului ei. Însăși experiența s-a dovedit a fi una plăcută, destul de rapidă și simplă. La fel, a fost interesant să merg cu părinții la alegeri și să primesc un sticker la sfârșit, ceea mi s-a părut un gest mic, dar plăcut”, spune Cristian.

Sursă: Cristian Bacinschi/arhivă personală

Mădălina Condrea: „Am simțit un amestec de mândrie și de responsabilitate”

„Am avut oportunitatea de a vota la alegeri și la referendum. În calitate de studentă în Austria, am simțit un amestec de mândrie și responsabilitate în a-mi exprima opinia asupra viitorului țării. A fost o experiență deosebită și mai intensă, fiindcă am fost implicată nu doar ca simplă alegătoare, ci și ca membră în secția de votare din Innsbruck.

Sentimentele de patriotism, mândrie, responsabilitate profundă și solidaritate au fost resimțite la intensitate dublă. Este o mândrie să fiu cetățeană a Republicii Moldova și este o onoare să știu că viitorul european al țării mele stă astăzi în mâinile noastre”, zice Mădălina.

Sursă: Mădălina Condrea/arhivă personală

Nu uita să mergi și tu la vot, dacă încă nu ai făcut-o. În Republica Moldova, toate secțiile de votare activează de la 7.0 până la 21.00, fără pauză de masă. De asemenea, votul poate fi exprimat și dacă te afli în secția de votare după ora 21.00.

Apropo, dacă votezi pentru prima dată, Cărturești îți va oferi o carte gratuită. Grăbește-te, deoarece vor fi oferite doar 300 de cărți.

În acest livetext echipa #diez vă oferă informații la minut despre prezența la vot, cele mai importante incidente de la secțiile de votare, dar și alte lucruri curioase despre desfășurarea alegerilor prezidențiale 2024 și a referendumului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente