Experiența Nadei Revenco la WSU – școala de vară care permite liceenilor să devină studenți la Timișoara timp de două săptămâni

nadea revenco
Foto:Nadea Revenco/arhivă personală

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să devii student(ă) chiar dacă încă nu ai absolvit liceul? În prezent, ai această posibilitate datorită oportunităților care îți permit să experimentezi statutul de student în timp ce încă înveți la școală. Nadea Revenco este o tânără originară din raionul Călărași, iar în această vară a participat la West Summer University (WSU) – un proiect organizat de Universitatea de Vest din Timișoara care are drept scop principal introducerea elevilor curioși în universul mediului universitar, pentru a simula o întreagă experiență a vieții de student. Chiar dacă eleva a petrecut doar două săptămâni în România, și-a creat amintiri pentru toată viața, a făcut conexiuni cu tineri din alte țări și s-a bucurat de oportunitatea de a studia la una dintre facultățile universității despre care urmează să povestească în acest material.

Nadea a aflat despre această școală de vară de pe #diez, iar după ce a studiat regulamentul, dorința de a ajunge acolo a devenit unul dintre scopurile sale. Își dorea să beneficieze de o asemenea oportunitate, dar în mod special i-a plăcut ideea că este un proiect finanțat, ceea ce însemna că trebuia să contribuie doar cu o taxă de participare în valoare de 150 de RONI. „Am scris și în lista mea de obiective că mi-aș dori să merg la WSU, iar în consecință asta s-a și întâmplat. Unul dintre principalele motive pentru care mi-am dorit să ajung la Timișoara a fost dorința de a experimenta viața de studentă și traiul la cămin. De asemenea, am vrut să-mi creez amintiri, să cunosc oameni noi și să ies din zona mea de confort.”

Sursă: Nadea Revenco/arhivă personală

Despre reușita de a fi una dintre cei 11 moldoveni selectați pentru a participa în cadrul școlii de vară le-a povestit și părinților. „Inițial, s-au arătat sceptici în legătură cu plecarea mea, însă am reușit să le aduc argumentele necesare pentru care pot ajunge acolo în siguranță. Într-un final, m-au susținut, iar experiența de care am avut parte se datorează într-o oarecare măsură și lor.” După anunțarea finaliștilor, pe 17 iulie, Nadea a urcat în autobuzul cu destinația Timișoara.

„Eu tot ceea ce fac, o fac pentru a înțelege dacă îmi place”

Trăirile de care a avut parte la Universitatea de Vest din Timișoara demonstrează că toate scopurile pe care și le-a setat s-au îndeplinit. În primul rând, a reușit să descopere „Mica Vienă” a României ca un oraș frumos, cu numeroase posibilități. A stat timp de două săptămâni la căminul universității, perioadă în care a reușit să interacționeze cu tineri din mai multe orașe ale României. Studiile la o instituție de învățământ superior presupun și alegerea unei facultăți. „Eu tot ceea ce fac, o fac pentru a înțelege dacă îmi place” – cu această idee a început tânăra analiza celor 11 facultăți propuse în formularul de înregistrare. „Vreau să absolv liceul și să știu sigur că asta nu-mi place și la ce m-aș putea gândi.”

WSU oferă elevilor posibilitatea să aplice la două facultăți. Nadea a optat pentru Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor. „Nu cred că mi-ar plăcea să studiez domeniul matematicii și al informaticii, dar este mai mult o plăcere personală și mă bucur că am fost acceptată totuși la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, acolo unde voiam inițial să fiu. Este un domeniu care răsună puternic în familia mea. Mă gândeam dacă mi-ar plăcea într-adevăr să fac economie în viitor. Am înțeles că este un domeniu interesant care combină viața socială și îți pune mintea la contribuție. Eram curioasă dacă aș putea face și eu ceva în acest domeniu și dacă m-aș putea remarca.”

Sursă: Nadea Revenco/arhivă personală

În fiecare zi a școlii de vară, timp de circa trei ore, eleva se prezenta la diferite cursuri predate de profesorii Universității de Vest din Timișoara. Din orar făceau parte bazele contabilității, informatica economică, finanțe și altele. „În cadrul unei discipline ni s-au prezentat diferite tehnici, inclusiv cum să ne comportăm la un interviu. Am învățat despre oligopol și am realizat calcule în cadrul unui atelier. Mie mi-au plăcut foarte mult bazele contabilității și informatica economică. Au fost și cursuri care mi-au plăcut mai puțin, dar cred că asta este frumusețea diversității, atunci când ai posibilitatea de a alege. Spunea cineva că nu există obiecte preferate, ci profesori.”

Deoarece interacționa zilnic cu diferiți profesori, la această simulare nu au existat teme pentru acasă. Elevii care își doreau să obțină mai multe informații despre un anumit subiect se documentau individual. „Am avut o singură sesiune cu mai multe întrebări recapitulative. Am observat că la facultate nu este accentuată învățarea pe de rost, ci formarea unor deprinderi, cum ar fi analiza, interacționarea sau expunerea.”

„Dacă aș vizita din nou România, cred că am amici în toate județele”

La ediția din această vară a proiectului WSU au participat aproximativ 300 de elevi români și basarabeni. Cu unii dintre ei a reușit să stabilească chiar și relații de prietenie. „Dacă aș vizita din nou România, cred că am amici în toate județele. Timp de două săptămâni, a reușit să le povestească colegilor de peste Prut și câte ceva despre Republica Moldova. „Colegii din România m-au întrebat despre leii moldovenești. Unii dintre ei știau despre regiunea transnistreană și le-am povestit puțin despre acest subiect. M-au întrebat despre viața noastră, cum trăim. Le-am sugerat să viziteze peștera Emil Racoviță, orașele Soroca și Călărași, parcul Țaul sau Cetatea Tighina.”

Sursă: Nadea Revenco/arhivă personală

După finalizarea cursurilor de la facultate, Nadea participa alături de colegii săi la diferite activități, fie în incinta universității, fie la Casa Tineretului din Timișoara. Serile se încheiau de obicei cu jocuri de societate sau cu petreceri. Grație școlii de vară, a vizitat și câteva locuri din Timișoara. „Chiar în prima săptămână am mers într-un tur destul de mare al orașului, care includea vreo 20 de atracții turistice. Am participat la cea mai mare vânătoare de comori din Timișoara, m-am implicat într-un eveniment pentru a discuta despre problemele căminului universitar și ale instituției de învățământ și am fost plăcut surprinsă de sesiunile de orientare în carieră.” În afară de vizitele prin oraș, a făcut și un tur al altor facultăți existente la Universitatea de Vest.

În cadrul unei parade, eleva a întâlnit un grup de tineri originari din diferite continente ale lumii. „Am făcut fotografii cu oameni din Brazilia, Egipt, Grecia, Africa și mi-a plăcut foarte mult.” Acest moment va rămâne una dintre cele mai memorabile amintiri legate de această experiență. „Am simțit că îmi place foarte mult să mă aflu în jurul oamenilor cu diferite interese, pe care îi unește pasiunea pentru diversitate.”

Sursă: Nadea Revenco/arhivă personală

„West Summer University a fost media aritmetică a vieții atipice la cămin, a activităților recreative și a călătoriilor prin Timișoara”

Ca în cazul tuturor oportunităților de care beneficiem, este esențial să rămânem cu niște concluzii. În cazul Nadiei, a venit cu lecții de empatie și de identificare a intereselor comune cu alți oameni. „Eu consider că poate această experiență nu a fost cea mai frumoasă din viața mea, dar a fost una mobilizatoare. WSU a fost media aritmetică a vieții atipice la cămin, a activităților recreative și a călătoriilor prin Timișoara. O medie care îmi va rămâne încrustată mult timp în minte. Aici am avut libertatea să gestionez eficient resursele financiare și să fac alegeri corecte pentru mine.”

Imediat după revenirea în Republica Moldova, Nadea a încercat să promoveze această școală de vară și în rândul colegilor de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”. „Sper foarte mult ca anul viitor să aplice și unii dintre ei. O să mă bucur mult dacă voi vedea măcar o persoană, care a fost inspirată de exemplul meu, că se va înscrie la WSU și va câștiga.”

Sursă: Nadea Revenco/arhivă personală

Într-un material viitor, Nadea va veni cu o serie de sfaturi și recomandări pentru tinerii care își doresc să participe la școala de vară West Summer University. Veți avea posibilitatea să aflați care sunt criteriile de eligibilitate, cum trebuie să completați formularul de înregistrare, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont și ce cheltuieli acoperă organizatorii proiectului.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente