Ce înseamnă bootstrapping în lumea start-upurilor

Booststraping
Foto:Hurca/dribbble

În termeni simpli, bootstrapping înseamnă să pornești și să dezvolți o afacere fără a atrage investiții externe semnificative (împrumuturi bancare sau finanțări de la investitori) și să folosești resurse proprii. Respectiv, din asta rezultă că antreprenorul își folosește economiile și alte surse personale pentru a asigura creșterea start-upului.

În comparație cu venture capital, bootstrapping poate fi mai avantajos, deoarece în calitate de antreprenor poți menține controlul asupra tuturor deciziilor pe care le vei lua în cadrul start-upului, fără a fi influențat de nimeni. Pe de altă parte, această formă de finanțare poate să nu ofere suficiente investiții pentru ca start-upul să aibă succes la un nivel mai mare.

Pe scurt, de ce aleg antreprenorii bootstrapping

Minimizarea riscului: fără investiții externe, riscul de a pierde bani este mai mic.

Focus pe produs: te poți concentra pe dezvoltarea produsului și pe satisfacerea nevoilor clienților, fără a fi distras de cerințele investitorilor.

Costuri reduse: prin minimizarea cheltuielilor, poți menține costurile operaționale scăzute.

Bootstrapping este o opțiune bună pentru antreprenorii care au o idee de start-up solidă, care sunt pregătiți să investească timp și energie în dezvoltarea acesteia, au cercetat piața și au validat produsul sau serviciul și pot adapta singuri strategia de afaceri în funcție de schimbările care sunt pe piață. Mai mult decât atât, este necesar ca antreprenorii să facă un plan de afaceri care să includă un buget financiar care să contureze veniturile și cheltuielile anticipate pentru câțiva ani înainte.

Exemple de start-upuri care cândva au trecut prin bootstrapping

Amazon – Jeff Bezos a finanțat Amazon din economiile proprii și cu sprijinul financiar al familiei. Chiar dacă ulterior a primit investiții externe, la început a folosit bootstrapping pentru a pune afacerea pe picioare.

Mailchimp – inițial, fondatorii Ben Chestnut și Dan Kurzius au folosit doar resurse proprii pentru a dezvolta platforma de e-mail marketing. Au evitat finanțările externe și au crescut organic, investind din veniturile proprii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente