Călătorie în tărâmul poveștilor. Tatiana Beșliu ne dezvăluie magia din noua sa carte pentru copii

carte pentru copii (2)
Foto: Tatiana Beșliu/arhivă personală

„Pe masa din bucătăria bunicii stătea mereu ceainicul din porțelan cu flori de cireș și cele șase cești așezate în jurul lui.” Așa începe povestea din cartea pentru copii recent semnată de Tatiana Beșliu, o autoare din Chișinău. Opera se numește „Ceainicul din porțelan și lingurița grijulie”. Alături de ilustratoarea Onorina Barbaroșie, scriitoarea a reușit să realizeze o carte care duce copiii într-o călătorie despre prietenie și lecții de viață.

Despre scriitoare

Tatiana crede că fiecare dintre noi a încercat să scrie poezii chiar din școală. Ține minte una pe care a scris-o despre legume și toamnă, dar nu i-a plăcut ce a ieșit. Pe atunci și-a zis că nu e domeniul ei, dar odată cu trecerea anilor, aflându-se în Italia, a scris o poveste despre o ciupercă.

Își amintește și acum că anume procesul de scriere îi era tare drag, însă doar atât, nu se gândea la cărți pentru copii. Apoi a început să corespondeze mult prin poșta electronică cu prietenele sale, cărora le povestea despre Italia.

Îmi repetau că scriu tare interesant și îmi sugerau să fac din asta o meserie. După care, mai târziu, la îndemnul unui prieten de a scrie o poveste despre un îngeraș, ceea ce s-a întâmplat să fie, citită de mai multe mame și spunându-mi că e «o poveste de Crăciun», e așa de «poveste în poveste» și merită să fie tipărită, am început calea editării. În 2015, am lansat prima carte pentru copii, tradusă și în limba italiană.

Tatiana Beșliu
Sursă: Facebook/Ceainicul din porțelan

Dintre toate cărțile publicate [două sunt povești și trei sunt cărți didactice de învățare a limbii italiene], cel mai mult o atrage coloristic cartea sa „Animalele”, pentru că „e la fel de caldă ca o toamnă”.

Tatiana a mărturisit că prima ei poveste „s-a copt circa patru ani, iar a doua – un an”.

„Ceainicul din porțelan și lingurița grijulie”

Recent, pe rafturile librăriilor din Chișinău a apărut o nouă carte pentru copii semnată de Tatiana. Aceasta se numește „Ceainicul din porțelan și lingurița grijulie”. Creația a fost realizată în colaborare cu Onorina Barbaroşie, o ilustratoare din Chișinău.

Cartea are 12 pagini. Pe fiecare dintre ele e desenat câte un moment din povestea relatată. Toată acțiunea din carte are loc pe masa de la bucătăria bunicii. Imaginile sunt desenate în culori văratice precum roz, verde, portocaliu și galben. În carte predomină și culoarea albastră. Eroul principal – ceainicul – este desenat în ea.

Sursă: captură de ecran din cartea „Ceainicul din porțelan și lingurița grijulie”

De această dată, Tatiana a scris o carte despre sentimentul de căldură ce îl poate emana o bunică, despre ceaiul gustos făcut de ea, despre teiul cules pentru iarnă, despre prietenie și empatie, despre importanța unei lingurițe într-un proces termic, atunci când dorim să evităm unele necazuri legate de supraîncălzirea ceștii.

A fost scrisă într-o săptămână, iarna, dar ilustrarea a durat un an, fiecare pagină a fost pictată în acuarelă. Cartea a fost teza de licență a Onorinei în 2023.

Tatiana Beșliu
Sursă: captură de ecran din cartea „Ceainicul din porțelan și lingurița grijulie”

Despre procesul de creație

În munca în echipă, dar și în procesul de creație în general, Tatiana apreciază momentul când sunt expuse părerile, când se imaginează cursul istoriei sau când se realizează schițe de unde „încolțește sămânța și începe să crească” povestea. Tatiana savurează din plin fiecare minut din procesul creativ.

Cândva citisem un proverb care spune că scrierea unei cărți aduce beneficii în primul rând autorului și nu mai contează ce se întâmplă după.

Tatiana Beșliu

Atmosfera de acasă deseori contribuie la procesul creativ. Respectiv, Tatiana are grijă să-și seteze colțișoare de inspirație. De exemplu, hitul sezonului rece care motivează creativitatea este o plapumă, o muzică relaxantă, un ceai cald și lumini potrivite. Evident, ideile noi pot să apară și în momente imprevizibile, iar Tatiana mereu are grijă să le noteze într-un carnețel, ca ulterior să le aranjeze frumos pe foaie. Scriitoarea se inspiră din natură, din felul oamenilor de a fi, din muzică și întâmplări hazlii. 

Cred că fiecare autor are sursele lui de inspirație. Poate fi un mic semn, o insectă sau un prieten, o vorbă bună care îți aprinde o scânteie în suflet, dar cred că la bază e pornirea de a face ceva frumos din resursele interioare.

Tatiana Beșliu

Tatiana mai spune că, pentru ea, tot ce contează este să înțeleagă esența istoriei. O vede ca pe o poveste fascinantă, nu doar ca pe o istorie didactică plină de informații. După ce pătrunde în această poveste, îi vin în minte ideile, mesajele și învățămintele valoroase. Aceste lecții, în opinia ei, sunt cele mai importante elemente pe care le poate avea o carte pentru copii, deoarece îi ajută pe cei mici să descopere nu doar un trecut, dar și să dobândească un set de valori pentru viitor.

Sursă: Tatiana Beșliu/arhivă personală

Cum se realizează o carte pentru copii

Scriitoarea precizează că pașii principali în realizarea unei cărți pentru copii sunt:
# scrierea;
# redactarea;
# ilustrarea;
# machetarea;
# tipărirea.

Tatiana a povestit că cel mai specific lucru în procesul de creare a unei cărți pentru copii este să gândești în parametri mici.

Adică să poți să-ți imaginezi ce se întâmplă în scorbura unei veverițe și să te joci cu imaginația, la fel cum se joacă cei mici. Cred că ați observat cum ei vorbesc singuri, își povestesc chestii sau se miră. Copiii nu-și pun limite la imaginație, nici nu au cum, nu sunt în stare și acest lucru e cel mai frumos. Ei bine, autorii își povestesc în gând și se lasă duși de istoria creată mai departe. Până la urmă, este un exercițiu benefic pe care îl poate face oricine și se spune că noi suntem toți creatori, avem aceste posibilități în egală măsură. Bunăoară, nu știam că sunt o fire creativă, am înțeles cu timpul.

Tatiana Beșliu

Cele mai întâlnite personaje în cărțile pentru copii sunt animalele și insectele.

Probabil, pentru că sunt vietăți necuvântătoare, iar noi vrem să dialogăm cu ele și, astfel, le animăm cu grai în diverse istorii.

Tatiana Beșliu

Atunci când Tatiana începe să contureze un personaj, pentru ea este foarte important să vadă utilitatea acestuia în viața copiilor.

Sursă: Tatiana Beșliu/arhivă personală

Recomandări pentru tinerii scriitori

Autoarea le recomandă tinerilor scriitori să conștientizeze că aceștia au un impact în viața copiilor prin creația lor.

Ar fi bine cei care vor să facă o carte sau chiar altceva creativ să aducă o plusvaloare: didactică, informativă, stilistică etc. Îi îndemn pe cei care doresc să pornească pe acest drum să nu se descurajeze de la prima părere diferită, să insiste dacă vor, să caute cât mai mult feedback și să opteze pentru calitate.

Tatiana Beșliu

Potrivit Tatianei, rolul poveștilor în dezvoltarea copiilor este anume de a face posibilă relaționarea cu părintele care citește povestea celui mic.

Să zicem că părintele nu poate inventa istorioare spontan. Anume aici vin în ajutor cărțile. Acestea duc părintele în lumea poveștilor, îl detașează de problemele unui adult și îl apropie prin simplitate de copilul lui.

Tatiana Beșliu

„Daca poți vedea magie într-o poveste, poți face față viitorului.”

Danielle Steel, scriitoare

Sursă: Tatiana Beșliu/arhivă personală

Dacă îți plac cărțile, atunci îți recomandăm să intri pe hashtagul #rascolindprinbiblioteca, unde sunt adunate mai multe articole cu interviuri ale tinerilor din țară despre bibliotecile de acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente