Ce poți face cu 37 500 de lei? Îți poți achiziționa ultimul model de iPhone, cu o memorie de 512 GB. Îți poți plăti taxa la Facultatea de Drept pentru doi ani și jumătate. Poți să-i schimbi la bancă în monede de 1 leu și vei pleca acasă cu 166 de kilograme în plus. La urma urmei, îți poți cumpăra vreo 500 de kebapuri sau… poți plăti o amendă pentru că ți-ai vândut votul.
Coruperea electorală pasivă este o practică ilegală și periculoasă, care atentează la procesele democratice ale unui stat. În Republica Moldova, această încălcare apare în Codul contravențional și se pedepsește cu o amendă de la 25 000 la 37 500 de lei.
Amenda îți poate fi aplicată dacă pretinzi sau accepți bunuri, servicii sau avantaje sub orice formă, pentru a-ți fi influențat votul. Prin influența votului se subînțeleg și situațiile în care primești mită pentru a nu vota deloc.
Astfel, este interzisă acceptarea:
# banilor;
# produselor alcoolice;
# produselor alimentare;
# produselor de tutun;
# bunurilor;
# serviciilor ș.a.
Dacă deja ai acceptat mita, denunță-te. Potrivit legii, persoanele care acceptă mită și se autodenunță sunt eliberate de răspundere.
Persoanele care oferă mita electorală, potrivit Codului penal, riscă amenzi de la 37 500 la 57 500 de lei, fie închisoare de la unu la cinci ani. Dacă mita este oferită de persoanele implicate în alegeri, atunci ele riscă amenzi de până la 67 500 de lei și închisoare de la trei la cinci ani.
Materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, nu sunt percepute drept mită, cel puțin dacă valoarea lor nu depășește 100 de lei.
La începutul lunii octombrie, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a recepționat peste 100 de procese-verbale cu privire la coruperea electorală pasivă. Astfel, persoanele care au acceptat să își vândă votul ar urma să fie amendate.
Amintim că în data de 20 octombrie urmează să se desfășoare alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.