Peste 1 000 de persoane deja au participat la alegeri. Experiența unui tânăr din Moldova care a votat prin corespondență

Untitled design – 2024-10-18T164546.041
Foto:Catalin Gangalic

În acest an, în premieră, mai mulți cetățeni moldoveni din diasporă au votat prin corespondență, adică prin intermediul serviciilor poștale. Metoda alternativă de vot se află în regim de pilotare și a fost implementată parțial în șase țări. La acest scrutin, ea a adunat 1 986 de înregistrări, una aparținându-i și lui Catalin Gangalic, un moldovean stabilit cu traiul în Statele Unite ale Americii (SUA).

Cătălin locuiește pe continentul american de trei ani. În anii precedenți, a votat prin diferite regiuni ale lumii, în funcție de țara unde locuia. O perioadă a stat și în Suedia, atunci chiar a avut ocazia să facă parte din biroul unei secțiile de votare.

Din cauza numărului limitat de secții de votare și a distanței mari dintre ele, tânărul nu a reușit mereu să participe la vot. De exemplu, la parlamentarele din 2019, Cătălin se afla la o distanță de peste 9 000 de kilometri de cea mai apropiată secție de votare și avea nevoie de viză pentru a putea merge în țara vecină ca să voteze.

Înregistrarea la vot

Despre posibilitatea de a vota prin corespondență Cătălin a aflat în vară, atunci când se înregistra pe platforma Comisiei Electorale Centrale pentru a solicita o secție de votare în regiunea în care locuiește. Tânărul spune că decizia de a vota alternativ i s-a dat foarte ușor, în special amintindu-și despre „cozile de la secțiile de votare și de investițiile de timp și logistică”.

La acest scrutin, alegătorii s-au putut înregistra pentru votul prin corespondență până pe 6 septembrie 2024, adică cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor. Cătălin a făcut-o în vară. În procesul înregistrării, a oferit următoarele informații:
# adresa poștală la care urma să vină plicul cu materialele de votare;
# date de contact – adresa electronică personală și numărul de telefon;
# o fotografie cu fața sa efectuată simultan cu actul de identitate.

Fotografia cu fața alegătorului și actul de identitate sunt folosite pentru identificarea acestuia la distanță în procesul de verificare a cererii de vot prin corespondență.

După finalizarea înregistrării, Cătălin a primit o notificare de la CEC pe adresa de e-mail indicată. De asemenea, el și-a putut verifica înregistrarea și pe verifica.cec.md.

Recepționarea și expedierea plicului

Pe 5 octombrie, la ora 9.0, Cătălin a primit un e-mail în care era anunțat că materialele pentru votare i-au fost expediate. Două zile mai târziu, deja le recepționa din cutia poștală.

Pachetul primit conținea documentele destinate votului și o listă de instrucțiuni generale. Printre documente se aflau și cele trei buletine de vot: pentru referendum, pentru primul și respectiv al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dacă va avea loc.

Cătălin a completat primele două buletine cu ajutorul unui pix și le-a introdus în niște plicuri speciale, sigilându-le. Aceste plicuri fac posibilă păstrarea anonimității votului. Ulterior, tânărul a completat și o declarație privind abținerea de la votul multiplu.

Cătălin menționează că procesul de vot prin corespondență a fost unul destul de simplu și bine organizat.

Sâmbăta, 12 octombrie, am adăugat ambele plicuri și declarația de abținere de la vot dublu în pachetul de retur, pe care l-am transmis într-o cutie poștală de lângă casă. A fost un proces impresionant de bine documentat și explicat. Fiecare pas a fost foarte bine definit, chiar și pentru cineva care votează prima dată.

Catalin Gangalic

În acest an, plicul cu buletinele de vot completate a trebuit să ajungă la biroul electoral până pe 17 octombrie, înainte de ora 18.00. Expedierea plicului, prin procedură obișnuită, a fost gratuită pentru fiecare participant la vot.

Cătălin a menționat că, la alegerile viitoare, ar fi binevenit să se acorde mai multă atenție informării despre data-limită pentru trimiterea votului. Totuși, făcând trimitere la proces în general, tânărul crede că votul prin corespondență „va încuraja mai multe persoane vă participe la vot”.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a anunțat că din 1 808 plicuri expediate către alegători, 1 344 s-au întors la autorități. Astfel, în primul tur al alegerilor, prezența la vot prin corespondență este de aproximativ 75 %.

În cazul în care un alegător a votat prin corespondență, la prezentarea sa la o secție de vot, biroul electoral îi eliberează, o singură dată, un buletin de vot. În acest caz, buletinul de vot expediat prin poștă se anulează și este distrus.

La moment, votul prin corespondență a fost implementat în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente