La alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 pe buletinul de vot se vor regăsi 11 candidați. Fiecare dintre aceștia și-a anunțat deja programul electoral, cu diverse promisiuni în cazul în care va fi ales în funcția de președinte. În acest articol vă prezentăm promisiunile politicienilor pe care le-au făcut pentru tineri.
Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, s-a lansat în campania electorală cu sloganul „Dreptate pentru toți”. Acesta nu a făcut anumite promisiuni exacte pentru tinerii din țară în cazul în care va deveni președinte, dar a menționat la general că: „Toate resursele țării vor fi investite în sectoarele care cu adevărat contează, inclusiv în educație”. Totuși, nu a menționat ce are în vedere prin „toate resursele țării” și nu a oferit cifre sau date exacte. Candidatul la funcția de președinte mai zice că viitorul Moldovei europene moderne este în educație și că toate grădinițele, școlile, universitățile, centrele de dezvoltare vor fi zona investițiilor prioritare.
Programul lui Stoianoglo, care vizează într-o oarecare măsură și tinerii, prevede:
# dezvoltarea infrastructurii instituțiilor de învățământ;
# crearea spațiilor prietenoase pentru elevi și studenți;
# creșterea interesului absolvenților din instituțiile preuniversitare pentru profesia de învățător/profesor.
Maia Sandu
În cursa electorală pentru alegerile prezidențiale, Maia Sandu, înaintată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a pornit cu programul electoral „Planul Maiei Sandu pentru Moldova”. În cadrul acestuia, candidata la funcția de președinte a făcut câteva promisiuni pentru tineri, iar cea mai importantă pe care a menționat-o este adaosul de 3 000 lei pe lună timp de un an pentru fiecare tânăr care se angajează la primul loc de muncă în domenii strategice pentru economie. Candidata la funcția de președinte a menționat: „Vrem ca tinerii să rămână acasă”.
Alte trei inițiative incluse în programul său electoral care vizează tinerii sunt despre:
# extinderea rețelei Școlilor-Model de la 35 la 90 de instituții la nivel național;
# investiții de 1 miliard de lei pentru modernizarea universităților;
# dezvoltarea sportului în masă și revitalizarea școlilor sportive.
Renato Usatîi
Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru” la funcția de președinte a Republicii Moldova, s-a lansat în cursa electorală cu programul „Doar pentru Moldova”. Acesta a inclus în programul său electoral patru puncte care vizează educația și tinerii din țară. Usatîi a menționat că va interzice propaganda LGBT în școli, va reface Academia de Științe a Moldovei, va redeschide Universitatea Agrară de Stat din Moldova și va reface învățământul profesional-tehnic pentru pregătirea specialiștilor calificați.
Vasile Tarlev
Candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei, Vasile Tarlev, a inclus în programul său electoral promisiunea de a crește și indexa anual bursele, doar că nu a specificat ce fel de burse și de unde va lua resurse financiare pentru a implementa acest obiectiv. De asemenea, candidatul spune că:
# va îmbunătăți calitatea educației și va moderniza programa;
# va dezvolta învățământul profesional și tehnic;
# va asigura accesibilitatea învățământului prin granturi și burse;
# va introduce tehnologiile moderne și soluțiile digitale în procesul educațional.
Irina Vlah
Irina Vlah, candidată independentă la funcția de președinte, nu are un program electoral integral, dar l-a divizat în 10 părți și în fiecare dintre acestea vorbește despre o anumită promisiune. În niciunul dintre cele 10 obiective pe care Irina Vlah și le propune să le realizeze, în cazul în care va deveni președintă, nu se regăsesc promisiuni pentru tineri. Totuși, pe pagina sa web, în ziua în care a început campania electorală, Vlah a publicat un articol în care a menționat că avem nevoie de o generație de antreprenori, iar pentru asta este necesară implementarea unui nou proiect educațional – „Cum să devii antreprenor” –, care va fi orientat către elevii de liceu.
Din spusele lui Vlah, acesta va fi un curs opțional care va oferi absolvenților de liceu posibilitatea de a învăța elementele de bază ale antreprenoriatului. Candidata la funcția de președinte spune că proiectul va fi împărțit în mai multe părți, unde vor fi analizate și discutate exemple concrete de afaceri moldovenești și idei noi. Aceasta a menționat că proiectele pot fi finanțate cu ajutorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Ion Chicu
Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” la funcția de președinte, în cadrul programului său electoral spune că cel mai important factor care afectează situația demografică din țară este plecarea masivă a tinerilor. Acesta menționează că pentru a-i determina să se întoarcă, trebuie de soluționat următoarele probleme: lipsa unui loc de muncă cu salariu suficient pentru o viață decentă și lipsa perspectivei de a procura o locuință. Ion Chicu mai promite că tuturor copiilor și tinerilor din țară, indiferent de apartenența etnică, li se va asigura studierea în limba maternă, în instituțiile de educație preșcolară, generală și universitară.
În programul electoral al lui Ion Chicu se regăsește și inițiativa de a implementa programe de promovare a cercetătorilor tineri. Care sunt exact aceste programe și în ce constau ele nu este menționat.
Un alt punct pe care candidatul la funcția de președinte îl are în programul electoral ține de implementarea unui Program Național de educație patriotică a copiilor și tinerilor în țară. Scopul acestuia, din spusele lui Chicu, este să ridice spiritul patriotic și atașamentului față de statul Republica Moldova și valorile noastre naționale.
Andrei Năstase
Andrei Năstase participă în cursa electorală în calitate de candidat independent. În cadrul programului său electoral el a indicat că educația tinerilor va fi o prioritate națională.
El a menționat două inițiative pentru tineri:
#1. alocarea a 6 % din PIB pentru educație pentru a forma în țară tineri bine pregătiți;
#2. implementarea unei alocații de 1 000 de lei pentru copiii între trei și 18 ani.
Octavian Țîcu
Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ” la alegerile prezidențiale, a inclus în programul electoral cinci inițiative pentru tineri. Acesta își propune să sprijine tinerii în a începe o viață independentă și pentru a întemeia o familie. Țicu spune că acest lucru va fi posibil prin promovarea unui echilibru între activitatea profesională și îngrijirea familiei. De asemenea, candidatul la funcția de președinte afirmă că va iniția acțiuni de susținere a tinerilor încă din perioada studiilor, pentru ca aceștia să se poată angaja în Moldova și să nu plece peste hotare.
Țîcu mai promite că tinerii vor fi susținuți după angajare prin diverse stimulente, astfel încât să fie redusă fluctuația cadrelor în companiile din Moldova. Totuși, acesta nu menționează exact despre ce stimulente este vorba. În programul său electoral se mai regăsesc două puncte despre susținerea tinerilor din „categoriile vulnerabile” cu diferite oportunități, inclusiv economice, pentru a avea o carieră de succes în țară și pentru a stimula antreprenoriatul pentru tineri. Care sunt exact acele oportunități nu se menționează.
Victoria Furtună
Candidata independentă Victoria Furtună a inclus în programul său electoral cinci obiective care vizează tinerii. Aceasta își propune:
#1. lansarea unui sistem de finanțare a start-upurilor în universități;
#2. ca studenții să beneficieze de un card de credit pentru acoperirea cheltuielilor, iar rambursarea se va face din salariul de după absolvire, timp de 10 ani, cu 0 % dobândă;
#3. elaborarea unui sistem de instruire de la distanță pentru studenții străini;
#4. alocarea a 9 % din produsul intern brut pentru educație:
#5. includerea „Educației financiare și a managementului statului” în calitate de obiect de studiu.
Natalia Morari
Natalia Morari, care este candidată independentă, s-a lansat în campania electorală cu programul numit „Moldova nouă”. Aceasta își propune să lanseze un program ipotecar accesibil pentru tineri cu dobândă anuală de 1 %, prin intermediul căruia tinerii specialiști de până la 45 de ani vor putea achiziționa prima casă și prima mașină. În continuarea aceleiași idei, ea spune că tinerii specialiști angajați în afara municipiului Chișinău vor achita doar o cincime din valoarea de piață pentru chirie, restul urmând să fie acoperit de o agenție ipotecară pe care o va crea. De asemenea, Morari a anunțat că va reduce cu 67 % contribuțiile sociale din salariile tinerilor până la 28 de ani.
Tudor Ulianovschi
Candidatul independent Tudor Ulianovschi a lansat un program electoral cu sloganul „Moldova normală ești TU”. Acesta spune că educația este una dintre prioritățile lui de bază. La fel ca Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi a menționat în programul electoral că va iniția un proiect de lege privind acordarea alocațiilor, în valoare de până la 1 000 de lei, pentru toți copiii, până la vârsta de 18 ani. De asemenea, Ulianovschi precizează că va susține parteneriatele de tip public-privat pentru angajarea tinerilor în câmpul muncii, fără a oferi mai multe detalii.
Pe lângă prioritățile menționate de cei 11 candidați, care sunt „comune” pentru majoritatea oamenilor din Republica Moldova – cum ar fi locurile de muncă, infrastructura și educația –, observăm o tendință în alegerile recente: niciun candidat nu pune pe primul loc dezvoltarea sectorului de tineret, reglementat prin Legea 215/2016 și Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2030 care vine să impulsioneze dezvoltarea acestuia. Subiecte importante pentru tineri, cum ar fi educația nonformală, voluntariatul și participarea activă, nu apar deloc pe agenda lor electorală, deși acestea sunt esențiale pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor.
Consiliul Național al Tineretului din Moldova
Amintim că, pe 20 octombrie 2024, se va desfășura și un referendum de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
În acest articol analizăm miturile despre UE care există în societatea moldovenească. Totodată, aici îți explicăm cum funcționează legislația UE și ce rol ar avea Moldova în luarea deciziilor dacă aderă la uniune.
Acest material este realizat în cadrul proiectului Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, susținut de DUF (The Danish Youth Council) și IMS (International Media Support) și implementat de CNTM (Consiliul Național al Tineretului din Moldova) în parteneriat cu Silba (Initiative for Dialogue and Democracy) și diez.md.