Dionisie Cobîlaș, istoria tânărului care însuflețește „Hecenii”: „Am revenit în satul meu, cu un salariu mic, ca să transmit mai departe dragostea pentru tradiții”

fdsfdsfds

La două ore distanță de capitală, în satul Heciul Nou, din raionul Sângerei, seară de seară, îi poți vedea pe tineri, cum își fac drum spre sala de dansuri. O sală veche, demult reparată, unde s-a născut un nou vis. Dionisie Cobîlaș este primul care l-a văzut cu ochii deschiși, încă acum 8 ani, iar de atunci „Hecenii” au reușit să fie pe buzele tuturor.

Dar până aici a fost un drum lung. În 2005 a pășit pentru prima dată pe scenă. Timid, mișca iute picioarele în pași de dans popular. Acum, după aproape 20 de ani, Dionisie Cobîlaș, tot cu pași grăbiți, se îndreaptă spre aceeași Casă de Cultură din orășelul Biruința, Sângerei, unde a devenit de curând directorul instituției: „Sunteți bineveniți!”

A închis ușa unei companii juridice din Chișinău, ca să o deschidă pe alta, ce-i drept, care încă scârțîie, la 200 de kilometri depărtare de capitală. Din prima zi, știa ce are de făcut: „ Am pornit activitatea unui ansamblu de dansuri populare, în care sunt 50 de membri și sperăm că numărul lor doar va crește. Este un centru comunitar pentru 10 mii de persoane. Am venit la un salariu mai mic, dar o să mă ocup cu ceea ce-mi place. ”

În loc de birou – bibliotecă, cu zeci de cărți prăfuite, lucruri, pentru care încă nu s-a găsit un loc, și holuri fără electricitate.
Dar toate neajunsurile devin mici, în comparație cu marea dorință de a schimba ceva, în locul de unde a pornit, mai ales, pentru tinerii care sunt la început de cale. Dionisie știe cât este de greu să reușești, când tot ce ai este doar… visul: „Acestea și sunt valori europene, atunci când oamenii sunt apreciați, aici, acasă. ”

Iar marile schimbări cer multă implicare. După o zi plină de muncă, Dionisie Cobîlaș nu pleacă acasă, ci acolo unde este așteptat de peste 80 de heceni mai mari și mai mici, dornici de a învăța: „ Ne simțim foarte bine. El pentru noi este un frate mai mare, un prieten. E ca un tată. ”

Iar când a simțit că talentul lor nu mai încape în satul de baștină, Cobîlaș i-a dus pe dansatori departe de hotarele Heciului Nou, și chiar de hotarele țării. Așa, „Hecenii” au pășit pe scena de la „Românii au Talent”. 

Prima semifinală i-a ridicat pe spectatori în picioare, i-a făcut să aplaude minute în șir și i-a lăsat înmărmuriți pe jurați. Golden Buzz și direct în finală! E un succes, la care o mână de tineri din Heciul Nou nici n-a putut visa. La câteva luni după această reușită, Dionisie Cobîlaș povestește despre acest moment, cu ochii încă licărind de emoții: „Le-am spus că o să le fac vedete naționale și așa a și fost.”

Hecenii s-au întors acasă cu 10 mii de euro și, mai important, cu multă încredere în ceea de fac.

Urmat cu ardoare de tineri, Dionisie Cobîlaș știe că responsabilitatea de pe umerii lui a devenit și mai mare, dar și cât de importante sunt scopurile și valorile, pe care le promovează. Crede cu sinceritate că în fiecare localitate din Moldova există tineri, dornici de a schimba viitorul nostru comun: „Europa există în viața noastră mai mult decât înțelegem acest lucru. Toate investițiile în această țărișoară vin din partea UE și, din moment, ce vom face parte din Uniunea Europeană, noi vom fi mult mai titrați, o să avem locuri de muncă mai bine plătite. O să readucem foarte mulți tineri deștepți, bravi, aici, acasă, care vor începe schimbarea.”

***

Campania „Te vezi implicat. Pornește Europa!” este realizată de Atelierul Media TeVezi, cu suportul oferit de Agenția Națională pentru Tineret și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova prin intermediul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024. 

Descoperă pe pagina Atelierului Media TeVezi mai multe istorii de succes ale tinerilor ce reprezintă exemple de implicare civică în comunitățile lor și promovează valori europene prin ceea ce fac.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente