În perioada 13-15 septembrie curent, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a organizat trainingul Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, la care au participat tineri din toată țara. Aceștia au învățat diverse instrumente necesare pentru a desfășura activități locale de informare și sensibilizare privind integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Un aspect important al acestui atelier a fost oferirea de burse, menite să sprijine tinerii în implementarea propriilor inițiative în comunitățile lor. Printre participanți se numără și Cristian Vlas, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca.
Până a se înscrie la trainingul din septembrie, Cristian mai participase și la alte două programe ale CNTM. Spune că i-au plăcut mult, de aceea s-a gândit că ar fi o oportunitate bună să se înscrie și la acesta.
M-a interesat subiectul. Este prima dată când voi vota și, în plus, după acest training vom avea ocazia și să fim observatori la referendum și la alegeri. Alegerile prezidențiale au loc odată la patru ani, de aceea îmi pare și mai fain.
Cristian Vlas
La traininguri a aflat, în primul rând, foarte multe lucruri interesante despre Uniunea Europeană. I-au fost utile sesiunile, fiindcă nu era foarte familiarizat cu acest subiect. I-a plăcut sesiunea de public speaking și a învățat cum să atragă sponsori și să scrie proiecte.

În ultima zi de training, fiecare participant a propus o idee de activitate pe care să o organizeze în localitatea sa. Prin intermediul acestei activități, tinerii trebuiau să informeze comunitatea despre referendum și beneficiile pe care l-ar avea pentru Republica Moldova.
Ideea inițială pe care a propus-o Cristian a fost organizarea unei sesiuni de informare pentru 40 de persoane, la care să explice ce înseamnă un referendum și de ce trebuie să ieșim la vot. Totuși, și-a dat seama că numărul de persoane e mare, și-ar asuma prea mult. „Mi-am dat seama însă că e boring și m-am gândit că mai am timp să o schimb”.
Un quest despre democrație prin Soroca
După training, tânărul s-a întors acasă, unde a discutat cu doi prieteni de-ai săi, cu care a și colaborat ulterior, despre ce altceva ar putea organiza. Le-a venit ideea să organizeze un quest prin Soroca. L-au numit Demo Quest.
Pentru a anunța despre Demo Quest, au realizat un reel pe pagina de Instagram a grupului de inițiativă „Acoros” din Soroca, în care au venit cu câteva detalii și cu un formular de înregistrare. În total s-au înscris 17 participanți, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Aceștia au fost repartizați în trei echipe a câte patru tineri și o echipă din cinci.


Potrivit conceptului, echipele trebuiau să ajungă în cinci locații: Zona deputaților, Zona creativă, Zona democratică, Zona istorică și Zona responsabilități și obligații. Fiecare se deplasa dintr-o zonă în alta, unde aveau de îndeplinit anumite sarcini pentru a primi puncte.
Mai întâi, echipele primeau o listă cu ghicitori, iar răspunsurile la acestea indicau locațiile unde trebuiau să ajungă. De exemplu, rezolvând ghicitoarea pentru Zona democratică, înțelegeau că destinația următoare era Cetatea Soroca.
La fiecare locație, un voluntar le prezenta un set din șapte sau opt întrebări legate de specificul zonei. Pentru fiecare răspuns corect, echipele primeau puncte. Voluntarii notau punctele obținute de echipe și confirmarea că acestea au ajuns la locul respectiv. Ulterior, își alegeau o altă ghicitoare și astfel înțelegeau unde își vor continua traseul.
De la quest la quiz
Totuși, vremea le-a cam dat bătăi de cap, fiindcă ziua de 29 septembrie a fost ploioasă. „Ne-am gândit mult la ghicitori și la sarcini. Din păcate, vremea nu a fost de partea noastră și a trebuit să găsim o alternativă.”
Au decis să transforme quest-ul într-un quiz. Quest-ul ar fi trebuit să înceapă la Palatul Culturii din Soroca. De aceea și quiz-ul s-a desfășurat într-o sală de la palat.


Au fost cinci categorii – cele care ar fi trebuit să fie zonele quest-ului. La fiecare categorie era citită câte o întrebare la care echipele au răspuns în scris timp de un minut. După ce căpitanii echipelor citeau opțiunile lor, voluntarii verificau pentru a se asigura că nimeni nu trișează.
I-am întrebat care este cel mai tânăr deputat din Republica Moldova sau câte guverne am avut. Nu am promovat direct ideea integrării europene, ci am structurat întrebările în așa mod, încât subiectele să fie abordate indirect.
Cristina Vlas
Ultima rundă a fost cea creativă, la care membrii echipei au construit câte o stea și o inimă.




Pentru a organiza evenimentul, Cristian a primit 250 de euro (aproximativ 4 800 de lei), bani pe care să-i folosească la organizare. Din acești bani au cumpărate pizza, materiale de birotică pentru toți participanții și premii pentru câștigători.
Echipelor câștigătoare (locul I și locul II) le-a fost oferit câte un shopper cu o cană, o agendă personalizată și materiale de birotică.
Cum au repartizat responsabilitățile în echipă
Fiind trei persoane care s-au ocupat de organizare, tinerii și-au stabilit de la bun început responsabilitățile. Cristian a fost coordonatorul echipei și avea grijă să fie îndeplinite toate sarcinile. Unul dintre prietenii săi s-a ocupat de scrierea proiectului și de repartizarea bugetului, iar celălalt s-a ocupat de procurarea materialelor.
Împreună s-au gândit la un design pentru căni și agende, dar și la promovarea evenimentului pe rețelele de socializare.
Pentru că sunt implicați în mai multe activități, le-a fost complicat să stabilească o zi și o oră în care să discute despre concept și organizare. Asta a fost și una dintre provocările cu care s-au confruntat. Totuși, au reușit să găsească o seară în care timp de câteva ore au decis ce vor să facă.
„Acum le explic și prietenilor mei despre referendum”
Tânărul spune că tinerii care au fost prezenți la activitate au reacționat destul de bine și au fost deschiși spre a discuta despre integrarea în UE.
La final, am cerut feedback și am fost plăcut surprinși. De exemplu, un tânăr mi-a spus că nu a mai participat la astfel de activități înainte, dar i-a plăcut foarte mult și și-ar dori să se implice în continuare.
Cristian Vlas
Cristian crede că organizarea unor astfel de activități schimbă percepțiile oamenilor despre integrarea în Uniunea Europeană și îi face să devină mai informați.

Multe lucruri le înveți chiar și fără să-ți dai seama, prin astfel de traininguri, mai ales dacă sunt transmise într-un mod interactiv. Se memorizează. Îmi plac foarte mult activitățile de educație nonformală, fiindcă sunt diferite de cele din școală. Acum le explic și prietenilor mei despre referendum.
Cristian Vlas
Acest material este realizat în cadrul proiectului Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, susținut de DUF (The Danish Youth Council) și IMS (International Media Support) și implementat de CNTM (Consiliul Național al Tineretului din Moldova) în parteneriat cu Silba (Initiative for Dialogue and Democracy) și diez.md.