Mărturii ale supraviețuitorilor foametei din anii 1946-1947. Ce carte citim la următoarea întâlnire a clubului de carte #diez

Logo pe fotografie (1)

Hei, hei! Bine te-am regăsit, dragă cititor! A venit momentul să afli detaliile despre următoarea întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Ne vedem în data de 3 noiembrie, la ora 12.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Volumul despre care vom discuta este „Cartea foametei”, de Larisa Turea. Nu ezita să îți notezi ziua în calendar, pentru că avem o surpriză pentru tine – la întâlnire va participa și scriitoarea. Va fi un moment oportun să îi adresezi întrebări, să clarifici unele fragmente pe care, poate, nu le-ai înțeles și să ceri un autograf.

Cunoaște cartea

„Cartea foametei” este un volum care documentează foametea din Basarabia din perioada 1946-1947. În carte se regăsesc fotografii, documente și mărturii ale supraviețuitorilor, relatări despre suferințele îndurate de populație și despre efectele foametei asupra oamenilor și comunităților din Basarabia.

Larisa Turea prezintă în carte detalii cutremurătoare despre modul în care oamenii au fost privați de hrană, despre deciziile politice care au agravat criza și despre mijloacele de supraviețuire la care au recurs mulți dintre cei afectați. Volumul combină istorii orale cu documente de arhivă.

Sursă: cartier.md

Fragment

„Părinții mei, pedagogi, erau transferați din sat în sat, ca nu cumva să prindă rădăcini; apărusem, cam inoportun, maică-mea era obligată să iasă la catedră. Cum nu cunoșteau pe nimeni, s-au bucurat când la ușa odăii unde stăteau cu chirie a bătut o femeie: m-au lăsat, fără a zăbovi, în grija dădacei apărute din senin. Curând au aflat că nenorocita își mâncase propriul copil. Firește, a fost rugată să plece. Se obișnuise cu mine, poate în mintea rătăcită eram fetița pe care-o pierduse în 1947… i-a mărturisit lui maică-mea că, atunci când a fiert-o și a mâncat-o (ce grozăvie!), copilița era moartă. Oscioarele, în cutia pantofilor de mireasă, le-a îngropat în curtea bisericii. Apoi i se pierdu și urma, și numele. Totuși, mi-o aminteam și prin ani voiam tot mai mult să aflu ce însemna nu foamea, ci «foametea» care îi face pe umanoizi mai feroce, mai cruzi decât fiarele… Or, însuși cuvântul era absolut interzis în spațiul public – din discuțiile șoptite ale rudelor, mai ales în casa bunicilor, la Butești, vatră de răzeși pe malul Prutului, auzisem câte ceva despre diavoleasca unealtă de subjugare a sufletelor și a trupurilor: foametea.”


Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Librarius și de la BookStore. Prețul volumului este de 299 de lei.


Cunoaște autoarea

Larisa Turea este jurnalistă, critică de artă, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, președinta secției din Republica Moldova a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și membră a Asociației Internaționale a Critici­lor de Teatru (cu sediul la Paris).

A activat la diverse publicații, iar între 1992 și 1994 a fost viceministră a Culturii și Cultelor în Guvernul Republicii Moldova. În perioada 2000-2008, a activat ca secretară literară a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, unde a fondat Gazeta Teatrului Național. Din 2008 până în 2009 a fost secretară literară a Teatrului „Eugene Ionesco”.

Larisa Turea a debutat cu versuri în anul 1967 la revista „Moldova” și a publicat în ediția din august 1969 a revistei „Cultura Moldovei”. Prima sa carte, „Portrete în relief”, a apărut în 1987. Prima ediție a „Cărții foametei”, scrisă în colaborare cu soțul său Valeriu Turea, a publicat-o în 1991 la editura Universitas. A doua ediție a volumului a apărut în 2008 la Curtea Veche (București), a treia – în 2021 la Cartier, iar a patra – în acest an, tot la editura Cartier.

În 1992, „Cartea foametei” a fost distinsă cu Premiul Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova pentru cel mai bun volum.

Sursă: Radio Europa Liberă

Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente