Cât de pregătiți sunt tinerii moldoveni pentru referendum. Cristian Vizir povestește despre campania de mobilizare pentru scrutinul din 20 octombrie

tineri alegeri referendum
Foto:Facebook/Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova

Pe 20 octombrie, 239 444 de tineri din întreaga țară vor participa pentru prima dată la un referendum. Așa cum prezența tinerilor la vot este un subiect actual la orice scrutin electoral, în vara acestui an, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a demarat un proiect menit să informeze tinerii despre referendum, despre procesele democratice și despre importanța participării la vot. Alături de Cristian Vizir, președintele consiliului, vă vom povesti în acest material despre specificul activităților organizate de CNTM în diverse localități ale țării.

Ideea de a lansa un asemenea proiect a venit dintr-o necesitate. Dacă alegerile prezidențiale se organizează o dată la patru ani și tinerii sunt familiarizați deja cu acest proces, atunci referendumurile sunt mai puțin populare în rândul acestora.

Activitățile de informare despre referendum

Cristian povestește că odată cu anunțul despre organizarea unui asemenea exercițiu electoral, au început să apară diverse neclarități. „Mulți se întrebau de ce avem nevoie de asta, de ce un asemenea eveniment are loc acum, de ce nu-l facem mai târziu. O altă neclaritate viza desfășurarea propriu-zisă a referendumului și care vor fi consecințele acestuia. Din acel moment am spus că trebuie să mergem și să discutăm cu ei.

Sursă: Facebook/Consiliul Național al Tineretului din Moldova

În luna august, în contextul Săptămânii Internaționale a Tineretului, CNTM a dat startul activităților și deplasărilor în diferite localități ale țării. Până în luna septembrie, membrii organizației, alături de ambasadorii proiectului, au mers în șapte raioane și au reușit să informeze aproximativ 200 de participanți. La fel, în cadrul unei caravane de informare au vizitat alte patru regiuni, unde au participat circa 150 de tineri. „Am integrat discuții panel despre UE, am prezentat candidații care participă la alegerile prezidențiale și partidele politice care s-au înregistrat la referendum.” Președintele consiliului precizează că s-au concentrat în special pe regiunile din nordul țării, fiindcă datele statistice demonstrează că populația de acolo este un pic mai reticentă în raport cu ideea de integrare în Uniunea Europeană (UE). Pentru a consolida poziția tinerilor, la sfârșitul lunii septembrie, CNTM a organizat și o dezbatere între reprezentanții principalelor aripi de tineret ale partidelor politice, unde din nou s-a reiterat importanța participării la referendum. „Ne străduim să utilizăm anumite tendințe care sunt actuale în rândul tinerilor pentru a promova ideea noastră. De asemenea, optăm pentru unele formate interesante, cum ar fi dezbaterile.”

Sursă: Facebook/Consiliul Național al Tineretului din Moldova

„Tinerii asociază UE cu mulți bani”

Din observațiile lui Cristian, principalele preocupări ale tinerilor legate de acest referendum țin de înregistrarea partidelor. „Alte mituri care circulă în rândul tinerilor se referă la ocupația teritoriului din Republica Moldova de către NATO, pierderea identității naționale sau tranziția tuturor persoanelor către o orientare sexuală netradițională.” În pofida faptului că numeroși tineri sunt expuși zilnic dezinformării despre aderarea la UE, Cristian spune că există persoane bine informate, promotoare ale valorilor europene, care lucrează pentru a combate miturile. Dacă la capitolul referendum încă mai există confuzie, când este vorba despre Uniunea Europeană, tinerii o asociază cu fondurile europene pentru construcția casei de cultură din sat, cu beneficiile pentru antreprenori sau cu oportunități.

„Tinerii pe alocuri asociază UE cu mulți bani și nu este neapărat ideea principală la care vrem să ajungem. Noi vrem să ne axăm pe democrație, pe ideea de egalitate, pe valorile care contribuie la evoluția statului.”

Unul dintre obiectivele vizitelor a fost motivarea tinerilor să meargă la vot, indiferent dacă sunt pro sau contra UE. „Noi, în anumite locuri, ne-am străduit să întărim o idee. În alte locuri poate am sădit o sămânță ca peste câteva luni persoana să-și schimbe opinia și să o construiască diferit.” În afară de UE și referendum, tinerii care au venit la activitățile organizate de CNTM au avut oportunitatea să afle și despre procesul electoral, mai ales că pentru unii va fi pentru prima dată când vor merge la un scrutin electoral. „Prima experiență este mereu faină. Important este ca în timp să nu dispară curiozitatea, entuziasmul.” Așa cum la aceste vizite au luat parte și tineri care merg pentru prima dată să voteze, aceștia au avut posibilitatea să obțină răspunsuri la întrebări precum: cu ce acte de identitate pot vota sau la ce secție trebuie să meargă pentru a vota. „Uneori, deschidem împreună site-ul CEC și analizăm informațiile de acolo.”

Sursă: Facebook/Consiliul Național al Tineretului din Moldova

Președintele CNTM remarcă faptul că printre obstacolele pe care le întâlnesc în special tinerii care votează în premieră este lipsa unei companii cu care să meargă la secția de votare sau influențele care pot apărea din exterior. „Am auzit des tineri care se întrebau de ce trebuie să meargă la vot și de ce contează atât de mult votul lor. Îmi pare rău de acei tineri care aveau dorința de a merge la vot, dar comunitatea, cercul de prieteni i-a demotivat.” Vârsta maturității vine și cu responsabilitatea de a-ți exercita dreptul de vot, dar oare toți tinerii înțeleg importanța acestor decizii? Cristian recunoaște că această conștientizare apare în timp, în momentul în care înțelegem că de votul nostru poate depinde viitorul țării. „Tinerii nu neapărat se gândesc la chestia asta, deoarece pe alocuri probabil au trăit cu ideea că nimic nu se va mai schimba. Trebuie de găsit acele avantaje și priorități care îi pot atrage să se implice în procesul electoral.”

„Mergeți la alegeri, votați în favoarea unui candidat, iar după așteptați rezultatele”

În această campanie, CNTM și-a propus în mod special să schimbe percepția tinerilor care se îndoiesc de valoarea unui vot. „Sper că vom vedea o rată mai mare de implicare a tinerilor. Acest factor va demonstra interesul lor și va determina politicienii să ne includă în lista de priorități.”

Cristian subliniază importanța participării tinerilor la alegeri, mai ales că acesta este unul dintre drepturile noastre fundamentale. Esențial este să analizăm cu atenție opțiunile, să ne gândim la binele nostru și la avantajele pe care le-am avea dacă vom deveni parte a UE. „Mergeți la alegeri, votați în favoarea unui candidat, iar după așteptați rezultatele. Dacă promisiunile nu vor fi realizate, veți fi mai mult decât eligibili să cereți explicații pentru promisiunile care n-au fost îndeplinite.”

Sursă: Facebook/Consiliul Național al Tineretului din Moldova

Referendumul din 20 octombrie este organizat în contextul vectorului european al Republicii Moldova, care a început odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE în anul 2022. Momentan, țara noastră se află la etapa negocierilor, iar în cadrul referendumului din această toamnă, cetățenii urmează să-și exprime părerea privind modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, amintim că pe 20 octombrie vor avea loc și alegerile prezidențiale, în cadrul cărora cetățenii vor vota candidatul care va prelua mandatul de președinte pentru următorii patru ani.

Acest material este realizat în cadrul proiectului Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, susținut de DUF (The Danish Youth Council) și IMS (International Media Support) și implementat de CNTM (Consiliul Național al Tineretului din Moldova) în parteneriat cu Silba (Initiative for Dialogue and Democracy) și diez.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente