„Mă aștept ca acesta să ne asculte nevoile.” Am întrebat cinci tineri cum ar trebui să fie un lider de stat

tineri
Foto:arhivă personală (Andreea Borș/Radu Susarenco, Anastasia Vieru/Mihail Gutium/Nicoleta Plămădeală)

Femeie sau bărbat? Tânăr sau cu mai multă experiență? Axat pe competențe sau pe carismă? Cum ar trebui să fie președintele perfect pentru tinerii din Republica Moldova? Să inspire încredere, să fie echidistant, să le înțeleagă nevoile și să răspundă la acestea. Cel puțin asta ne-au spus cinci tineri dintre cei 40 299 care în acest an vor vota pentru prima dată.

„Să investească în sănătatea mintală și educația profesională”

Andreea Borș consideră că un președinte trebuie să fie matur intelectual și cu experiență practică. Ideal, ar trebui să fi deținut funcții publice sau de leadership, pentru a fi capabil să gestioneze situații de criză.

Andreea Borș

Tânăra crede că e necesar ca președintele să sprijine crearea unui sistem educațional modernizat, cu programe de mentorat, internshipuri și acces la educație nonformală, care să dezvolte competențele digitale și inovația.

Sursă: Andreea Borș/arhivă personală

De asemenea, este important ca acesta să fie preocupat de sectorul de tineret și să promoveze politici de creare a locurilor de muncă și a oportunităților profesionale, să sprijine antreprenoriatul printre tineri și să faciliteze implicarea civică. Andreea este de părerea că sănătatea mintală și inițiativele sectorului de tineret trebuie să fie pe agenda oricărui lider care dorește să inspire o generație.

Andreea Borș

„Să fie imparțial și echidistant față de puterile din stat”

Radu Susarenco crede că un președinte ideal nu ar trebui să fie limitat de criterii precum vârsta, ci de capacitatea de a-și îndeplini atribuțiile cu integritate și principialitate. Acesta trebuie să pună interesele statului și ale cetățenilor pe primul loc, fără a face diferențieri între cei care l-au votat și restul populației.

Radu Susarenco

În plus, Radu spune că este important ca șeful de stat să fie un aliat al tinerilor, să răspundă nevoilor acestora, prevenind astfel migrarea lor în căutarea unui viitor mai bun.

Sursă: Radu Susarenco/arhivă personală
Radu Susarenco

Tânărul precizează că președintele nu trebuie să impună anumite idei, viziuni sau aspirații ale societății. Este de părere că schimbările ce urmează a fi implementate trebuie să fie o inițiativă a întregii societăți, de care trebuie să țină cont.

„Să fie o persoană echilibrată emoțional, hotărâtă și capabilă să inspire încredere”

Anastasia Vieru consideră că un șef de stat ar trebui să știe să îmbine experiența politică și administrativă cu deschiderea către inovație. Să fie autentic, transparent și orientat spre meritocrație și egalitate de șanse.

Anastasia Vieru
Sursă: Anastasia Vieru/arhivă personală

În ceea ce privește prioritățile, Anastasia susține că acesta ar trebui să sprijine crearea locurilor de muncă sustenabile, să promoveze educația de calitate și să faciliteze implicarea tinerilor în deciziile politice.

Anastasia Vieru

„Să «sune» astfel, încât tinerii să-i perceapă mesajul”

Mihail Gutium este de părere că un lider de stat trebuie să combine energia și inovația tinerilor cu înțelepciunea liderilor maturi. E important să fie un model de onestitate, integritate și empatie, deoarece cu aceste calități poate câștiga încrederea poporului.

Mihail Gutium

Mihail spune că tinerii au nevoie de un președinte deschis la schimbare, care promovează inițiativele inovative. El compară influența unui șef de stat asupra tineretului cu abilitatea unui DJ de a crea o atmosferă memorabilă.

Sursă: Mihail Gutium/arhivă personală

Din punctul lui de vedere, liderul unei țări trebuie să fie capabil să asculte, să înțeleagă și să încurajeze tinerii să își exprime ideile și să participe activ la construcția viitorului.

Mihail Gutium

„Să încurajeze colaborarea între instituțiile de învățământ, mediul privat și sectorul public”

Pentru Nicoleta Plămădeală un președinte nu este doar o figură instituțională, ci un simbol al echilibrului, al maturității și al empatiei. Tânăra își dorește un lider integru și consecvent, care să înțeleagă problemele cetățenilor și să acționeze în interesul lor, nu doar dintr-o obligație politică, ci și dintr-un sentiment de responsabilitate.

Nicoleta Plămădeală
Sursă: Nicoleta Plămădeală/arhivă personală

Nicoleta susține că se așteaptă ca președintele să fie un susținător activ al educației și al dezvoltării profesionale. Acesta ar trebui să prioritizeze educația și dezvoltarea economică a tinerilor și să îi implice în procesul de luare a deciziilor, prin consilii consultative sau inițiative legislative.

Nicoleta Plămădeală

Nu uita că în data de 20 octombrie 2024 vom ieși la vot pentru a alege președintele Republicii Moldova. Tot în această zi va avea loc un referendum la care vom decide modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Acest material este realizat în cadrul proiectului Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, susținut de DUF (The Danish Youth Council) și IMS (International Media Support) și implementat de CNTM (Consiliul Național al Tineretului din Moldova) în parteneriat cu Silba – Initiative for Dialogue and Democracy și diez.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente