O trupă rock din România povestește de ce iubește să evolueze la festivalurile din Moldova

Civic Rebels
Foto: arhivă personală/Vlad Alexandrescu

Meleagurile noastre sunt un teren încă în proces de descoperire pentru trupele și muzicienii din România. Totul pentru că împărtășim nu doar aceeași limbă, dar și o dragoste autentică pentru tot ceea ce înseamnă spațiul românesc. Trupa română CiviC RebelS este una dintre cele care a îndrăgit să vină și să cânte pentru publicul din Moldova. Băieții au destăinuit motivul pentru care au sosit pentru prima oară aici, cum au legat o prietenie cu clubul moto Dacii Liberi din Chișinău și care formații autohtone le sunt pe plac.

Despre trupă

Trupa a fost înființată în 2015 în România. Inițial, ca obiectiv principal a avut să devină o formație de coveruri rock. Totuși, de-a lungul timpului, activitatea băieților s-a transformat și aceștia au început să-și scrie propriile cântece. În timp, stilul lor de muzică s-a schimbat, trupa adoptând caracteristici din metal folk, metal simfonic și metal lyric.

Sursă: Vlad Alexandrescu/arhivă personală

Participarea la un festival din Moldova

Pentru prima oară, trupa a sosit în Moldova în 2023, la cea de-a doua ediție a festivalului Dacii Liberi Moto Fest, care are loc în mod tradițional la vinăria Mileștii Mici.

Până atunci, niciun membru al trupei nu a mai călcat pe partea cealaltă a Prutului. Una dintre motivațiile principale de a face asta, pe lângă curiozitate, a fost și dorința lăuntrică de a se adresa românilor de pretutindeni cu un mesaj de unitate.

Solistul trupei a menționat că publicul a fost foarte prietenos, entuziast și dornic de spirit românesc, observând o dorință comună de validare a originilor și de apartenență la un neam. Artiștii au rămas impresionați și de faptul că au găsit aici condiții tehnice bune pentru a ține un concert.

Sursă: Vlad Alexandrescu/arhivă personală

Solistul trupei a mai zis că legăturile culturale sunt importante și a menționat că ceea ce fac organizatorii festivalului Dacii Liberi Moto Fest în Moldova este admirabil: „Încearcă să scape de prejudecăți și clișee față de iubitorii de muzică rock și motociclete”.

Vlad a spus că Festivalul Dacii Liberi se află în topul lui personal de trei cele mai bune festivaluri la care a evoluat. Diferența dintre concertul din Moldova și celelalte din România este foarte mică. În țara noastră s-au bucurat de o locație specială – o vinărie – și de oameni diferiți.

Acesta a descris Vinăria Mileștii Mici ca pe o mică perlă a Moldovei, considerând că acest loc este ceva mai deosebit decât ceea ce a întâlnit în România, făcându-i astfel experiența unică.

Chiar dacă trupa nu se concentrează acum să se facă cunoscută în țara noastră, aceasta vine deoarece crede în valorile comune dintre cele două maluri ale Prutului.

Vlad zice că admiră creațiile unor trupe din zonă, așa precum Harmasar, Alternosfera și Busola. Cu aceștia s-a intersectat în cadrul festivalului menționat mai sus.

Vlad, împreună cu Adrian Babii, unul dintre organizatorii festivalului Dacii Liberi Moto Fest. Sursă: Vlad Alexandrescu/arhivă personală

Despre Moldova

Celor de la CiviC RebelS le-au plăcut cel mai mult în Moldova oamenii, pe care îi consideră generatori de emoții. „Energia acestora este ușor diferită de ceea ce simt în România.”

Membrii trupei CiviC RebelS au avut ocazia să rătăcească timp de două zile prin centrul Chișinăului, admirând parcurile și savurând micul dejun în localuri. Ei recomandă centrul capitalei ca pe un must-see pentru toți curioșii de a înțelege ce înseamnă Moldova.

Trupa plănuiește să revină la noi, cel mai probabil în cadrul aceluiași festival.

Dacii Liberi Moto Fest, ediția 2023. Sursă: Vlad Alexandrescu/arhivă personală

CiviC RebelS vor lansa cel de-al doilea album – Magna Wallachia – în luna noiembrie. Recent, trupa a lansat o piesă intitulată „Dincolo de Neguri”, disponibilă pe YouTube. Piesele lor abordează teme comune cu Moldova, așa precum emigrarea și atașamentul de rădăcinile noastre.

În acest material puteți să citiți despre cum a decurs o zi la festivalul Dacii Liberi Moto Fest 2024.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente