Familiile rurale din Moldova economisesc până la 40 % la încălzire după îmbunătățirea izolației locuințelor

_PressRO

Pe măsură ce iarna se apropie, iar prețurile la energie rămân ridicate, este important să ne gândim la confortul și eficiența energetică a locuinței. Dar ce soluții putem implementa astfel încât să optimizăm consumul de energie? În satul Logănești, din raionul Hîncești, mai mulți localnici au implementat un șir de acțiuni de izolare termică a propriilor locuințe, astfel încât în sezonul rece să economisească resursele și să plătească mai puțin pentru energia consumată.

În iarna anului trecut, Elena a decis că a venit timpul să utilizeze mai puține lemne pentru încălzire. În acest sens, a demarat lucrări de izolare a planșeului podului în două camere ale casei sale, dar și curățarea sobei cu ajutorul căreia se încălzește iarna.

„Am rămas plăcut surprinsă de cât de repede am văzut diferența după lucrările de izolare, efectele au fost resimțite chiar a doua zi după finalizare. Casa a devenit mult mai eficientă energetic, iar acum economisesc până la 40 % din lemnele necesare pentru încălzire. Înainte consumam aproximativ 10 m³ de lemne pe iarnă, iar acum consumul a scăzut la doar 6 m³. Confortul nostru s-a îmbunătățit simțitor.”

O experiență pozitivă a avut și Ion, din aceeași localitate. După ce a izolat planșeul spre podul casei, a observat că aceste acțiuni simple, dar eficiente, l-au ajutat și pe el să economisească cantitatea de lemne consumată anual.

„După efectuarea lucrărilor de izolare a locuinței mă declar mulțumit în totalitate, deoarece rezultatele s-au simțit imediat. Gospodăria este încălzită doar cu lemne, respectiv, calculăm cheltuielile pe încălzire după cantitatea de lemne procurată. În anii trecuți cumpăram câte 15 m³ de lemne, iar după izolarea casei, cantitatea a scăzut până la 10 m³.”

Pentru a economisi energia, și Tudora a înlocuit trei ferestre de la casă, o ușă și a izolat pereții. 

„Am sesizat diferența instant – iarna căldura se păstrează mai mult timp, iar vara e mai răcoare în casă. Atât activitățile zilnice, cât și condițiile de trai s-au îmbunătățit considerabil după lucrările de eficientizare energetică a casei. Pentru sezonul rece am folosit mai puține lemne comparativ cu anii precedenți.”

Fie că sunteți proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru oamenii, care dețin case la sol, un șir de materiale informative/informaționale gratuite ( ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru izolarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse utilizate pentru încălzire. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site – https://ma-implic.md/eneff/.

Mirko Keller, coordonator al proiectului Eficiență energetică (EnEff) Moldova: „Prin această inițiativă de informare și suport, ne propunem să oferim fiecărui locuitor al Moldovei informațiile și cunoștințele necesare pentru a face pași simpli, dar importanți, în eficientizarea energetică a locuinței. Astfel, fiecare va putea economisi bani, îmbunătăți confortul locuinței și contribui la protejarea mediului. Adoptarea tehnologiilor moderne și a unor practici eficiente poate contribui nu doar la reducerea consumului de energie, ci și la protejarea mediului, oferind astfel o soluție esențială pentru un viitor mai sustenabil și mai ecologic. Îi încurajăm pe toți să se informeze din prima sursă despre cum pot să-și transforme locuințele în spații mai eficiente și să distribuie informațiile și celor din jurul lor.”

Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.

Toți cei interesați de eficientizarea energetică a locuințelor sunt invitați să consulte https://ma-implic.md/eneff/, să se adreseze primăriilor din localitate, pentru a primi cele mai veridice informații despre cum pot să-și îmbunătățească consumul de căldură și energie acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente