Doi elevi din Moldova au obținut locul 1 la un concurs global de Inteligență Artificială după ce au creat o aplicație de diagnostic medical

Ai
Foto:Facebook/Tekwill

Nikita Moglan și Daniela Malancea, tineri din Republica Moldova, au câștigat locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Este pentru prima dată când o echipă de la noi din țară câștigă premiul întâi la această competiție.

Elevii își fac studiile la Instituția Publică Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău și au participat sub îndrumarea profesoarei de matematică Viorica Moglan.

Tinerii au creat o platformă care le oferă utilizatorilor din medii defavorizate – pacienți din localități izolate sau furnizori de servicii medicale – diagnostice instantanee și informații utile despre diverse boli. Aplicația cuprinde pe un set de date ce includ 20 000 de imagini și descrieri ale afecțiunilor pulmonare, ale tiroidei sau ale ochilor. De asemenea, au creat și un website.

Pentru această performanță, tinerii au obținut un premiu în valoare de 5 000 de dolari, un laptop cu procesor de la Intel și oportunități de mentorship.

Locul 1 le-a fost oferit și echipei din China, care au creat o aplicație educativă, și echipei din Singapore, care au realizat un proiect de întinerire a solului.

Competiția AI Global Impact Festival 2024 s-a desfășurat în perioada 10-25 octombrie la. În total, au fost propuse 106 proiecte de inteligență artificială din toată lumea. Câștigătorii au fost selectați la nivel global și de țară/regiune/teritoriu. De asemenea, au fost oferite și premiile AI for Accessibility pentru categoria AI Changemakers.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente