Moldovenii vor fi anunțați prin SMS-uri despre urgențe și calamități naturale

telefon chat social media aplicatii media (1)
Foto:Robin Worrall

Republica Moldova va implementa un sistem de alertare a cetățenilor în caz de urgențe și calamități naturale prin intermediul telefoanelor mobile. O hotărâre de lege a fost aprobată pe 9 octombrie de către cabinetul de miniștri.

Acest proiect face parte dintr-o serie de inițiative menite să îmbunătățească pregătirea și răspunsul țării în situații critice. Finanțarea va proveni dintr-un acord între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, având o valoare totală de 37,4 milioane de euro.

Pe lângă acest sistem de avertizare, autoritățile vor achiziționa vehicule și echipamente necesare pentru intervențiile în situații de urgență. În plus, se va urmări eficientizarea serviciilor hidrometeorologice: sistemele de observație hidrometeorologică vor fi modernizate, capacitățile de prognoză ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat vor fi îmbunătățite, iar colaborarea instituțională și regională în acest domeniu va fi consolidată.


În iarna anului curent, IGSU a lansat un studiu de fezabilitate și documentație specifică pentru implementarea Sistemului Național de Avertizare timpurie – MD-ALERT-STUDY. La începutul lunii iunie, Liliana Pușcașu, șefa Direcției relații cu publicul din cadrul IGSU, a declarat pentru #diez că proiectul se află acum la etapa de fezabilitate și de elaborare a studiului pentru alegerea tehnologiilor potrivite. 

Potrivit șefei, ulterior va fi decisă metoda prin care urmează să fie alertați cetățenii, care sunt tehnologiile și ce este adecvat pentru Republica Moldova. Sistemul ar permite difuzarea mesajelor de tip cell broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. 

Mai multe detalii citiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente