Moldova va primi o mențiune de onoare pentru eforturile umanitare pe care le-a demonstrat față de refugiații ucraineni

vama palanca4
Foto: Facebook/ Vasilii Zeliznîi

Poporul Moldovei va primi o mențiune de onoare la Premiul Nansen pentru Refugiați 2024 al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), pentru că au acționat dincolo de îndatoririle lor pentru a proteja refugiații care au căutat siguranță în Moldova după ce au fugit de războiul pe scară largă din Ucraina. Acest fapt a fost anunțat printr-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor, această recunoaștere internațională evidențiază acțiunea rapidă și plină de compasiune a Republicii Moldova ca răspuns la „una dintre cele mai mari strămutări forțate din istoria modernă a Europei, fiind și cea mai semnificativă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.”

Premiile vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Geneva pe 14 octombrie. Zaharii și Tatiana Aramă, un cuplu care administrează o pensiune în satul Palanca, aproape de granița cu Ucraina, vor reprezenta poporul Moldovei la ceremonie. Alături de familia Aramă la ceremonia de la Geneva va fi renumita soprană moldoveană și susținătoare de profil a UNHCR, Valentina Nafornița, care va cânta pe scenă.

Despre Premiul Nansen

Cunoscut anterior ca „Medalia Nansen”, acest premiu poartă numele exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, primul Înalt Comisar pentru Refugiaţi al Ligii Naţiunilor.

Premiul Nansen pentru Refugiaţi, înfiinţat în 1954, este acordat anual unei persoane sau organizaţii pentru contribuţii remarcabile în sprijinul refugiaţilor. Constă într-o medalie și un premiu de 100 000 de dolari, donat de guvernele Norvegiei și Elveţiei.

Nominalizările pot veni de la oricine, iar un comitet special alege câştigătorul din diverse domenii. Toţi laureaţii îşi dedică eforturile ajutorului pentru refugiaţi și persoane deplasate.

Premiul Nansen sprijină continuarea proiectelor de asistenţă pentru refugiaţi, stabilite de laureat în colaborare cu UNHCR. Proiectele denumite „Fondul Nansen” au ajutat refugiaţi în țări precum Cambodgia, Botswana și Venezuela. Aceste iniţiative au inclus crearea de spații pentru copiii refugiaţi în Pakistan, construirea de școli în Katumba, Tanzania, și susținerea unor proiecte pentru persoanele afectate de minele de teren în Liban.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente