Începând cu 2025 în patru raioane din Moldova, grădinițele vor fi finanțate conform unui model similar cu cel al școlilor

copii grădiniță
Foto: The Moldova Project

Începând cu anul 2025 în 164 de grădinițe din raioanele Anenii Noi, Cahul, Nisporeni și Florești va fi implementată o nouă formulă de finanțare. Instituțiilor de învățământ preșcolar li se vor oferi bani conform unui model similar cu cel folosit pentru școli. Proiectul a fost aprobat de cabinetul miniștrilor pe 9 octombrie 2024.

În nota explicativă a proiectului se menționează că în urma unei analize s-a evidențiat diferențe semnificative în cheltuielile pe copil în diverse grădinițe din țară, ceea ce, în opinia ministerului, indică o distribuție inegală a resurselor financiare.

Astfel, grădinițele vor primi finanțare din bugetul de stat pe baza cheltuielilor standard per copil. Suma va fi calculată conform unei formule care ia în considerare costurile pentru personal, servicii, achiziții, precum și cheltuieli suplimentare, cum ar fi plata unui profesor de limba română pentru copiii din minoritățile naționale. Metodologia va stabili, de asemenea, norme de cheltuieli pentru alimentație, pe baza numărului mediu de zile de participare la grădiniță (171 de zile).

Mai multe detalii despre programul-pilot de finanțare consultați documentul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente