Au început voturile! Primii alegători sunt doi cetățeni moldoveni care trăiesc în Canada

alegeri
Foto:diez.md

Ne apropiem tot mai mult de alegerile prezidențiale și de referendum, care vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Autoritățile au anunțat că au fost deja recepționate primele plicuri cu buletine de vot. Conform informațiilor, primii alegători au votat prin corespondență și sunt doi cetățeni moldoveni din Canada.

Votul prin corespondență este o noutate pentru Republica Moldova la alegerile curente. Deocamdată, acesta este implementat parțial în șase țări: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru a putea vota prin corespondență, cetățenii moldoveni din cele șase state s-au înscris până pe 6 septembrie. În total, au fost înregistrate 1 994 de cereri.

În cadrul votului prin corespondență, cetățenii vor primi un plic personalizat care va conține trei buletine de vot pentru:
# referendumul republican constituțional;
# alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, turul I și turul II.

Plicurile cu toate materialele necesare sunt expediate cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Persoanele trebuie să voteze, asigurând secretul votului, și expediază buletinele completate la biroul electoral al secției de votare.

Plicurile cu voturile exprimate sunt așteptate la birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență din SUA, Canada și Suedia până joi, 17 octombrie, la ora 18.00.

Mai multe detalii despre ce trebuie să cunoști despre referendum citește aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente