În acest an, doi oameni de știință au fost premiați cu Nobel pentru cercetările lor fundamentale privind rețelele neuronale

nobel-prize
Foto:Facebook/Nobel Prize

Anul curent, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton, „pentru descoperirile și inovațiile fundamentale care au susținut învățarea automată prin rețele neuronale artificiale”.

Hopfield a creat o structură capabilă să stocheze și să recupereze informații. Hinton a inventat o metodă care permite rețelelor neuronale să descopere autonom caracteristicile datelor. Această metodă este esențială pentru rețelele neuronale artificiale de mari dimensiuni folosite astăzi.

Anul trecut cei care au fost premiați cu Nobel la fizică au Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier, „pentru metode experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecundă pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Festivitatea de anunțare a laureaților Premiului Nobel a început ieri, pe 7 octombrie. Premiul în domeniul fiziologiei și medicinei a fost acordat biologilor americani Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului.

Pe 9 octombrie vor fi anunțați laureații pentru chimie, iar pe 10 octombrie – pentru literatură. Laureatul Premiului Nobel pentru pace va fi anunțat pe 11 octombrie la Oslo, iar pe 14 octombrie va fi făcut cunoscut câștigătorul premiului pentru economie.

Fiecare premiu Nobel include o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze, ceea ce, conform cursului actual, reprezintă puțin peste un milion de dolari americani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente