Elevii care vor susține examenele de absolvire a gimnaziului în 2025 vor beneficia gratuit de ore suplimentare la matematică

examen
Foto:istockphoto

Peste 6 000 de copii de clasa IX-a vor beneficia de ore suplimentare gratuite de matematică pentru a se pregăti de examenele de absolvire a gimnaziului. Decizia a fost anunțată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor raionale și municipale de învățământ.

Instruirile vor dura 30-40 de ore pentru fiecare elev și se vor desfășura în grupuri mici a câte trei, patru copii.

În lunile noiembrie-decembrie Agenția va organiza cursuri de formare pentru profesorii care predau în anul curent în clasa a IX-a disciplinele de examene: limba și literatura română, limba și literatura rusă, limba și literatura română alolingvi, matematica, istoria românilor și universală.

De asemenea, s-a stabilit să fie organizate și desfășurate testări tematice la matematică și limba și literatura română în clasele a VIII-a și a IX-a pe un eșantion reprezentativ. 

În acest an, examenele de clasa a IX-a au fost monitorizate de voluntarii desemnați de MEC în 189 de instituții de învățământ din opt raioane. De asemenea, circa 30 % dintre lucrări (4 140 de teste) au fost reevaluate centralizat la Chișinău. În urma rezultatelor, s-a constat că rata de promovare a examenelor de clasa a IX-a a scăzut.

Ținând cont de rezultatele din acest an, Ministerul Educației și Cercetării a decis să organizeze examenele de absolvire a gimnaziului din 2025, centralizat. Centrele vor fi constituite luând în calcul distanța optimă de deplasare pentru instituțiile arondate, dar și condițiile de care dispune instituția-gazdă pentru a putea asigura desfășurarea probelor de examen la nivelul corespunzător. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente