CYBERCOR continuă seria instruirilor de „Cybersecurity Awareness” pentru Judecătoria Chișinău

IMG_5967-1030×773 (1)

Pentru a lupta cu incidentele de securitate este necesar să sporim cultura informațională a angajaților, să pregătim specialiști calificați, să dezvoltăm aptitudini digitale, iar toate acestea sunt posibile doar prin Educaţie. Astfel, pe platforma Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică Cybercor pe 4 octombrie a început o serie de instruiri cu tematica „Information Security și Cybersecurity Awareness”, susținând și promovând în acest mod – inițiativa Lunii Europene a Securității Cibernetice 2024!

Scopul urmărit de această acțiune constă în a instrui până la finele lunii octombrie colaboratorii Judecătoriei Chișinău (sediul Centru, sediul Ciocana, sediul Central, sediul Râșcani și sediul Buiucani) cu privire la importanța securității informațiilor și a securității cibernetice. Participanții vor învăța despre principalele amenințări cibernetice, bunele practici de securitate și cum să reacționeze corect pentru a proteja datele și infrastructura instituției.

Astfel, vineri, 4 octombrie, 41 de colaboratori ai Judecătoriei Chișinău, sediul Centru au fost familiarizați cu cele mai bune practici în securitatea informațională, tehnici de apărare cibernetică și metode eficiente de prevenire a incidentelor. Printre subiectele abordate s-au numărat protecția datelor, identificarea și gestionarea amenințărilor cibernetice, strategiile de apărare împotriva atacurilor ransomware, dar și importanța unei reacții rapide și conștiente în fața acestor amenințări, prin implementarea unor măsuri de securitate adecvate.

„Obiectivul instruirii angajaților Instanțelor judecătorești este dobândirea competenţelor legate de asigurarea securităţii cibernetice în spaţiul digital. Participanţilor li se vor oferit informaţii utile despre tehnicile şi metodele de evaluare şi identificare a e-mail-urilor frauduloase, cum să verifice adresele emitente prin platforme specializate de scanare, care sunt măsurile de prevenţie a software-ului malițios, riscurile asociate navigării în mediul on-line, ameninţările şi mecanismele de inginerie socială, cerințe minime pentru securizarea echipamentelor terminale, dispozitivelor mobile, etc. În acest sens menţionez aportul considerabil al Liviei MITROFAN, Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, dar și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu care am purtat discuții constructive în data de 15 august, facilitând instruirea participanţilor pe platforma Cybercor.

Fiecare instituție ar trebui să le urmeze exemplul – să instituie și să pună în aplicare programe periodice de conștientizare în materie de securitate pentru instruirea personalului lor, inclusiv a organului administrativ, de conducere sau de control, cu privire la abordarea riscurilor legate de securitatea informațiilor”, a menţionat prorectorul UTM, la finele instruirii.

Sesiunea de instruire a inclus următoarele subiecte de interes major:
# fundamentele securității informațiilor și securității cibernetice: înțelegerea conceptelor de bază și a importanței acestora;
# recunoașterea amenințărilor cibernetice: identificarea principalelor tipuri de atacuri și vulnerabilități;
# bune practici pentru protecția datelor: implementarea măsurilor simple pentru a proteja informațiile sensibile;
# proceduri de răspuns la incidente: cum să reacționezi corect în cazul unui atac cibernetic.

Prin aceste inițiative educative, UTM și „Cybercor” cu sprijinul Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, coordonator al grantului Google, oferit Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” nu doar că întăresc securitatea națională, dar și subliniază rolul vital pe care educația în securitatea cibernetică îl are în dezvoltarea unei societăți digitale reziliente.

Misiunea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, de a instrui cât mai multe persoane în domeniul securității cibernetice este esențială pentru dezvoltarea unei societăți digitale sigure, dar și imperativă în contextul Hotărârii de Guvern din 13 septembrie 2023 privind dezvoltarea profesională în domeniul securității cibernetice, prin care Universitatea Tehnică a Moldovei a devenit oficial instituția cheie ce va asigura securitatea cibernetică la nivel național, prin implementarea programelor de instruire și de perfecționare, exercițiilor de antrenament în domeniul securității cibernetice, programelor de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice, ghidurilor de securitate și bunele practici, stabilirea parteneriatelor cu organizațiile de profil, etc.

E de menționat, de asemenea, că acest training face parte din seria de instruiri planificate pentru anul 2024, realizate în parteneriat cu Cybercor și Cisco Systems. Scopul acestora, este de a aduce expertiză instituțiilor publice și private, de a face transfer de cunoștințe către entități, iar acestea la rândul lor să poată implementa și utiliza cele mai bune practici și soluții în domeniile sus menționate.

Amintim că Luna Europeană a Securității Cibernetice (ECSM) este lansată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), prin desfășurarea unui șir de acțiuni pe parcursul lunii octombrie.

În scopul consolidării securității cibernetice, în această perioadă, atât UTM cât și CYBERCOR vor organiza:
# instruiri pe subiecte de securitate cibernetică cu angajați ai instituțiilor de stat, cât și cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi, etc.;
# seminare tematice menite să contribuie laconștientizarea amenințărilor și incidentelor cibernetice;
# campanii de diseminare a cerințelor minime de securitate în social media cu hashtag-ul#ThinkB4UClick.

Colaborarea dintre instituțiile statului, producătorii de soluții și produse de securitate, și CYBERCOR reprezintă un model de succes în promovarea educației și inovării în securitatea cibernetică, evidențiind importanța unei abordări integrate și proactive în fața amenințărilor digitale din ce în ce mai sofisticate. Educația și prevenția rămân piloni fundamentali în construirea unei societăți digitale sigure și reziliente în fața provocărilor viitoare. Prin eforturile comune și investiția în educație și tehnologie, putem să construim un mediu cibernetic mai sigur și să întărim cooperarea pentru a face față amenințărilor digitale în continuă evoluție.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente