Aer mai poluat în Moldova din cauza prafului din Asia Centrală. De câte ori a crescut limita normală

poluare aer mediu
Foto:unsplash.com

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova s-a observat o creștere a cantității de praf în aer. Potrivit Agenției de Mediu, creșterea este cauzată de masele de aer care vin dinspre Asia Centrală, din zonele deșertice ale Uzbekistanului și Turkmenistanului.

Datele monitorizate de stațiile automate, arată că particulele de praf (PM10) au depășit de 1,4 ori limita normală în Chișinău. În satul Mateuți (Rezina), acestea au fost de două ori mai multe decât valorile admise. De asemenea, particulele mai fine (PM2,5) au depășit cu 1,3 ori limita în aceeași localitate.

Agenția menționează că aceste niveluri nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și pot fi considerate episoade scurte de poluare temporară. Pe parcursul zilei de astăzi, vântul va ajuta la disperarea poluanților, ceea ce va îmbunătăți calitatea aerului.

Totuși, persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii și tinerii în etate, sunt îndemnate să evite plimbările în aer liber și activitățile fizice, mai ales în aceste zile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul de poluare a aerului din Moldova, văzut din spațiu, este relativ scăzut în comparație cu alte țări europene, fiind în mare parte în limitele ghidurilor privind calitatea aerului. În raportul IQAir privind calitatea aerului pentru anul 2023, Chișinău se clasează pe locul 1 636 din 7 812 orașe din lume.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente