Președinta FTB România, despre Summitul Tinerilor Originari din Republica Moldova: „A fost exact ceea ce ne-am propus”

459113808_2804892819687460_9167749151890173384_n
Foto:FTB România

În perioada 6-8 septembrie 2024 la Chișinău a avut loc a doua ediție a Summitului Tinerilor Originari din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Federația Tinerilor Basarabeni din România în colaborare cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) și Consiliul Tineretului din România (CTR). Evenimentul a adunat peste 100 de tineri care au participat la discuții, ateliere de lucru și mese rotunde, explorând teme esențiale pentru viitorul tinerilor din Republica Moldova. Pentru a afla care a fost impactul summitului și care sunt acțiunile viitoare ale echipei de organizare, am discutat cu Paula Bodlev, președinta FTB România și coordonatoarea proiectului.

Summitul a fost rezultatul unui parcurs îndelungat, culminând cu trei zile pline de activități și discuții. Potrivit Paulei Bodlev, evenimentul s-a ridicat la nivelul așteptărilor echipei organizatorice și chiar le-a depășit: „Summitul a fost exact ceea ce ne-am propus de la bun început și, cu siguranță, a fost peste așteptările noastre”. Ea a subliniat că atmosfera generală a fost marcată de un interes major din partea participanților, ceea ce a contribuit la succesul evenimentului.

Unul dintre obiectivele summitului a fost să conecteze tinerii din diasporă cu cei din Republica Moldova, iar interesul acestora a fost evident în toate activitățile desfășurate. „Tinerii au fost extrem de implicați, în special în cadrul atelierului dedicat integrării europene a Republicii Moldova”, a spus Bodlev. Atelierele de lucru au fost structurate astfel încât participanții să simuleze structurile de conducere ale Uniunii Europene și să înțeleagă mai bine mecanismele prin care Moldova poate accesa fonduri și oportunități europene.

De asemenea, tinerii au fost implicați în ateliere despre antreprenoriat în contextul integrării europene a Republicii Moldova, facilitate de Horia Dragoslav și Dumitru Stoica, experți în domeniul antreprenoriatului din România și Republica Moldova. Participanții au fost informați despre cum își pot deschide o afacere accesând fonduri europene.

Sursă: FTB România
Sursă: FTB România

O altă componentă esențială a evenimentului a fost networkingul care a permis tinerilor să construiască legături puternice cu alți participanți și cu potențiali parteneri de proiect. „Atmosfera de colaborare și deschidere a fost un punct forte. Mulți participanți au descoperit oportunități reale de a colabora la proiecte viitoare”, a subliniat președinta FTB România.

În cadrul dezbaterilor și atelierelor de lucru, discuțiile s-au concentrat pe dezvoltarea startup-urilor, digitalizare, antreprenoriat social și educație adaptată nevoilor pieței. O concluzie importantă a fost necesitatea unei colaborări mai strânse între tinerii din diasporă și cei din țară.

Summitul Tinerilor Originari din Republica Moldova a fost marcat de prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. „Maia Sandu a fost prezentă în cadrul deschiderii oficiale a proiectului și a ținut un dialog sincer și inspirațional cu tânăra generație despre importanța lor în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, explică Paula Bodlev.

Președinta FTB România este de părere că acest eveniment a avut impact semnificativ asupra participanților. Mulți dintre ei au fost inspirați de poveștile de succes ale altor tineri care s-au întors și au contribuit la schimbarea din Moldova. Prin oportunitățile de networking și exemplele concrete de inițiative reușite, tinerii au văzut că există perspective reale de a contribui la dezvoltarea țării.

Sursă: FTB România

În perioada următoare, echipa FTB România va finaliza și va publica o rezoluție care va include soluțiile și ideile propuse în cadrul summitului. Aceasta va fi o bază solidă pentru următoarele acțiuni și proiecte. De asemenea, voluntarii lucrează la crearea unor grupuri de lucru care să monitorizeze și să sprijine implementarea inițiativelor. „Viitorul summitului arată foarte promițător. Plănuim să organizăm ediții viitoare cu o amploare și mai mare și să extindem participarea la nivel regional. Vrem să creăm o platformă permanentă de dialog și colaborare între tinerii din diasporă și cei din Republica Moldova”, a adăugat Paula.

Paula Bodlev a fost și coordonatoarea Summitului Tinerilor Originari din Republica Moldova, de aceea evenimentul a marcat-o mult. Datorită acestei experiențe tânăra a înțeles cum funcționează un proiect pentru tineri, de la scriere și până la raportare. Acum ea încurajează tinerii să se implice în cat mai multe astfel de evenimente, deoarece acestea le vor oferi multe cunoștințe și abilități. Totodată, dânsa îndeamnă tinerii să se întoarcă acasă după absolvirea studiilor.

Sursă: Paula Bodlev/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente