(grafic) Câți elevi ai școlilor profesionale și colegiilor sunt încadrați în învățământul dual

Foto invatamant dual soroca
Foto:#diez

Numărul de elevi care își fac studiile în școlile profesionale, centrele de excelență și colegiile din Moldova a crescut. În același timp, mulți dintre ei au ales forma de învățământ dual, în care cursurile teoretice se desfășoară în clasă, iar cele practice la întreprinderi. Despre acest lucru a informat Ministerul Educației și Cercetării.

Conform datelor, în anul de învățământ 2024/2025, numărul tinerilor care au ales să urmeze învățământul dual a crescut cu 46 % comparativ cu media din ultimii cinci ani.

Sursă: Facebook/MEC

Potrivit MEC, anul trecut, companiile implicate în învățământul dual au primit compensații din bugetul de stat în valoare totală de 3,5 milioane de lei pentru costurile aferente.

Învățământul dual, ca formă de studiu în Republica Moldova, a început să fie pilotat începând cu anul 2014. Pe parcursul anilor, acesta a fost implementat în tot mai multe instituții de învățământ profesional tehnic din țară, acum fiind extins și în învățământul superior.

Conform autorităților, mai mult de 70 % dintre absolvenții învățământului dual din domeniul profesional tehnic sunt angajați imediat după finalizarea studiilor.

Amintim că recent, Guvernul Republicii Moldova a votat un regulament care permite organizarea și desfășurarea învățământului dual în cadrul studiilor superioare de licență. Astfel, studenții vor putea combina cursurile teoretice din universitate cu activități practice la întreprinderi. Pentru munca depusă, ei vor primi note și un salariu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente