(foto) 10 fotografii de la expoziția „Calea către noi înșine”, de Andrei Mardari

Untitled design (93)
Foto:#diez

Pe parcursul lunii septembrie, Muzeul Național de Artă al Moldovei a găzduit o expoziție de fotografii realizate de fotoreporterul Andrei Mardari. Cu genericul „Calea către noi înșine”, galeria a cuprins 46 de fotografii realizate pe parcursul întregii cariere a fotografului moldovean. Imaginile surprind emoții, evenimente și oameni, fixând, prin prisma lentilei fotografice, protestele din 7 aprilie 2009, criza refugiaților din Ucraina sau Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

În ultima zi a expoziției, 29 septembrie, am vizitat și noi Muzeul de Arte. Astfel, împreună cu mai mulți tineri prezenți în sală, am selectat 10 fotografii pe care vi le vom prezenta și vouă.

„Pita noastră eternă”

Eu am memorat în special două fotografii. „Pita noastră eternă”, o poză făcută încă în 1993, care pot spune că ne determină pe noi ca națiune. Mulți dintre noi au trecut prin așa momente și au zâmbit la vederea mămăliguței puse de bunica în mijlocul mesei.

De asemenea, mi-a plăcut și fotografia „Tristețea pământului”. Pe fundalul pământului uscat, unde cred că a fost cândva un râu sau un iaz, m-a surprins imaginea unui bătrân desculț cu un coș enorm în spate. Am impresia că ar fi un sihastru care bântuie aceste locuri pustii.

Dorina L.

„Tristețea pământului”

„Natură virgină”

„ÎN VÂRTEJ DE PRO ȘI CONTRA”

„În preajma furtunii”

Mie mi-a plăcut fotografia „În preajma furtunii”. Ea reprezintă un om. Un om muncitor cu o expresivitate mare în ochi. Această lucrare îmi amintește parcă de perioada sovietică, despre povara regimului comunist. Totuși, în ochii acestei persoane eu deslușesc și o speranță. O speranță de bine, de bunăstare, o speranță că lucrurile se vor schimba într-o direcție pozitivă.

Andrei V.

„Fațetele comerțului”

„EMPATIE ÎN FOTOGRAFIE”

„Poarta e deschisă”

„Poteca copilăriei”

Eu am memorat fotografia „Poteca copilăriei”. Ea parcă îmi amintește de copilărie, de potecile pe care le străbăteam atunci când plecam la bunica și de momentele frumoase din acei ani.

Dorina C.

„Moldova europeană”

Andrei Mardari este născut pe 8 septembrie, anul 1964. Cariera de fotograf a început-o în anul 1990 în Studioul Fotojurnalist de la Casa Presei, transmite Moldpres. Fotoreporterul a participat la numeroase expoziții de grup organizate în țară și peste hotare, fotografiile lui fiind expuse inclusiv în Franța, Letonia, Polonia și România.

Expoziția aniversară „Drumul spre noi înșine” a fost lansată pe 3 septembrie 2024 și s-a încheiat pe 29 septembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente