Turismul și pacea în prim-plan la Moldova Tourism Forum 2024: oportunități și provocări pentru țara noastră

461753618_122168006594094162_1705880336666286296_n

De Ziua Mondială a Turismului, Republica Moldova a fost gazda Moldova Tourism Forum 2024, un eveniment de amploare ce a reunit profesioniști din domeniul turismului, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai partenerilor internaționali pentru a discuta modalitățile și oportunitățile de promovare a potențialului turistic al țării. Tema evenimentului, „Turismul și Pacea” s-a aliniat inițiativei Organizației Mondiale a Turismului (UN Tourism), subliniind rolul pe care turismul îl are în promovarea păcii și cooperării între națiuni și culturi.

Moldova Tourism Forum 2024 a explorat contribuția activă a turismului la un viitor pașnic și incluziv, evidențiind oportunitățile sectorului pentru dezvoltarea rurală și economică a Republicii Moldova.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Noi avem sarcina să găsim profilul nostru exact, unicitatea noastră, și dacă ne uităm foarte atent, observăm că resursa cea mai puternică și cea mai mare a statului, a societății noastre, sunt de fapt oamenii: oamenii, prin talentul lor, prin creativitatea lor, prin felul lor de a fi, prin ospitalitatea lor, oamenii care trăiesc în comunități. Sarcina cea mai mare, pentru noi ca stat, este de a pune în conexiune comunitățile noastre cu doritorii de a veni și de a descoperi altceva, de a descoperi un alt fel de a fi, și în această direcție, bineînțeles, perspectivele turismului sunt foarte foarte mari. Cultura societății, comunităților noastre, este de fapt avantajul cel mai mare și destinația turistică cea mai importantă. Turismul și cultura sunt două noțiuni, două domenii, care care au nevoie unul de altul, pentru că doar turismul poate să pună în valoare în fața omenirii activitatea noastră, cultura noastră, patrimoniul nostru, tot ce ne reprezintă.”

În discursul său, reprezentantul Organizației Mondiale a Turismului a evidențiat unitatea globală prin turism.

Zurab Pololikashvili, Secretar General Organizația Mondială a Turismului: „În timp ce sărbătorim Ziua Turismului din acest an, planeta noastră este afectată de război și insecuritate. Aproximativ 1 din 4 persoane la nivel global trăiește acum în zone de conflict. Mulți dintre noi au trăit suferință cauzată de război, iar impactul său este resimțit cu mult dincolo de zonele de conflict. Trebuie să ne mobilizăm urgent pentru pace. Familia globală a turismului este unită prin diversitate, dar ceea ce ne leagă este umanitatea noastră comună. Turismul ne apropie și favorizează conexiunile. El construiește încredere și respect, punând bazele cooperării și conducând la creștere și prosperitate, cele mai puternice garanții împotriva conflictelor. Avem nevoie de aceste valori acum mai mult ca oricând.  Focalizarea noastră pe educație aduce tinerii din diferite țări și culturi împreună, creând oportunități pentru ei de a-și găsi locuri de muncă și sens în viață. Activitatea noastră în turism pentru dezvoltarea rurală asigură egalitate tuturos și că nimeni nu este lăsat în urmă, promovând o creștere economică echitabilă și justă.”

Partenerii strategi de dezvoltare și-au reiterat susținerea pentru dezvoltarea turismului și au subliniat impactul pozitiv al investițiilor în domeniu.

Ali Ezzatyar Șef interimar al Misiunii USAID în Moldova: „Sub deviza pe care o avem noi astăzi este „turism și pace” – o temă care rezonează profund pe măsură toate conflictele globale care subliniază nevoia de o înțelegere profundă a schimbărilor culturale. De mai bine de un deceniu, USAID a susținut programe care valorifică peisajul unic al Republicii Moldova, tradițiile sale pentru a conserva patrimoniul cultural și a crea oportunități economice pentru poporul său.  De asemenea, prin asistență tehnică, dezvoltarea infrastructurii în zonele rurale, investiții în educație și explorarea unor instrumente inovatoare precum inteligența artificială, toate activitățile din partea USAID pentru reziliență rurală ajută sectorul turistic să navigheze provocările regionale și să se integreze mai bine în piață.

Avem o creștere de 17 % a numărului de vizitatori în anul 2023 și o creștere de peste 50 % în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Împreună putem accelera inovația în turism și să transformăm zonele rurale din Moldova în motoare de creștere economică.”

Seher Ariner, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova: „Turismul este mai mult decât o simplă activitate economică, el favorizează înțelegerea și legătura, care sunt esențiale pentru atingerea păcii durabile și a echității sociale. În zonele rurale, turismul are capacitatea remarcabilă de a revitaliza comunitățile, de a promova practicile durabile și de a spori reziliența economică. Cu toate acestea, pentru a debloca acest potențial, trebuie să facem investiții strategice în infrastructura rurală, să îmbunătățim accesul la destinațiile turistice și să dezvoltăm oferte turistice diverse. Efectele pozitive se vor răsfrânge asupra comunităților locale, în beneficiul întreprinderilor din domeniul cazării, al restaurantelor, al ghidajelor turistice și al vânzării produselor artizanale locale. Urmărim parteneriate puternice între întreprinderi, comunitățile locale și investitori, creând ecosisteme puternice care sprijină întreprinderile existente și îmbunătățesc eficiența generală. PNUD a lansat cu succes patru clustere turistice, reunind peste 80 de întreprinderi din Cahul, Ungheni și Dubăsari, pentru a colabora și a-și extinde cercetarea de piață. Și astăzi ne propunem să extindem aceste parteneriate, inițiative și strategii care vor permite Moldovei să-și realizeze întregul potențial turistic.”

Statisticile prezentate în cadrul forumului au evidențiat impactul pozitiv al turismului rural asupra economiei locale. În 2023, 391 500 de turiști au vizitat Republica Moldova, dintre care 195 000 au fost turiști străini. Aproximativ 46 500 de persoane au fost cazate în pensiuni rurale, reprezentând 11,2 % din fluxul turistic total. Turismul rural contribuie la crearea locurilor de muncă, dezvoltarea infrastructurii și piață de desfacere pentru produsele locale.

Stella Jemna, Reprezentantă de țară UMAEF: „Fondul pe care îl reprezint „UMAEF (Ucraina-Moldova American Enterprise Fund)” sprijină dezvoltarea durabilă, iar aceasta nu poate fi realizată fără un turism bine dezvoltat. Deși turismul nu aduce încă procentele dorite în PIB-ul țării, sunt optimistă că, prin eforturile noastre comune, acest lucru se va schimba în bine. Am observat cu bucurie că numărul turiștilor internaționali crește de la an la an. Pentru a sprijini promovarea țării, fondul nostru a decis să contribuie la realizarea unui documentar despre tradițiile, cultura și bucatele noastre tradiționale. Acesta va fi difuzat pe Netflix în 2025, cu sprijinul Ministerului Culturii și USAID. Este o realizare deosebită, pentru că telespectatorii din întreaga lume vor avea ocazia să afle mai multe despre identitatea noastră culturală.”

Moldova Tourism Forum 2024 a demonstrat angajamentul Republicii Moldova de a dezvolta un sector turistic sustenabil, incluziv și inovator, consolidându-și poziția ca destinație de top în Europa de Est. Evenimentul a fost un prilej de conectare între actori-cheie și a creat premisele pentru inițiative comune de promovare a turismului și a imaginii Moldovei pe plan internațional.

În partea a doua a zilei a avut loc Gala Excelenței în domeniul turismului, care a avut ca scop să recunoască performanțele, dar și să încurajeze inovațiile, inițiativele în domeniu, care au contribuit la dezvoltarea sustenabilă și la promovarea imaginii Republicii Moldova ca destinație turistică de top.

Lista câștigătorilor este disponibilă pe pagina de facebook a Oficiului Național al Turismului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente