Barometrul Antreprenorilor. Mediul de afaceri din Moldova susține aderarea la UE și consideră că țara se mișcă într-o direcție corectă

13-min

Mediul de afaceri din Republicii Moldova are o atitudine pozitivă față de parcursul european al țării. Un număr de 76% dintre antreprenorii moldoveni sprijină procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană, iar jumătate dintre ei consideră că afacerile lor sunt pregătite pentru a opera cu succes în conformitate cu normele și cerințele tehnice ale comunității.

„Barometrul Antreprenorilor care construiesc viitorul Republicii Moldova” a fost realizat de Asociația Obștească Parteneriate pentru Noua Economie (PNE) în perioada august – septembrie curent și prezentat pe 30 septembrie la Chișinău. Rezultatele sondajului a arătat o perspectivă optimistă a antreprenoriatului moldovenesc și demonstrează aspirația mediului de afaceri local către piața și standardele europene. 

Antreprenorii din Republica Moldova văd aderarea la UE ca o oportunitate de creștere și modernizare economică, dar recunosc și provocările adaptării la standardele europene, de exemplu costuri suplimentare pentru corespunderea cu reglementările comunitare (38,6%) sau necesitatea de conformare a produselor și serviciilor (37,7%). 

Mai mult de jumătate dintre respondenți au identificat concurența mai acerbă (50,2%) drept principala îngrijorare în legătură cu integrarea europeană. Totodată, peste 54% dintre respondenți consideră accesul la finanțare și parteneriatele cu firmele din UE esențiale pentru a se adapta la cerințele UE. 

Aprofundarea acestor relațiilor economice cu România reprezintă o cale mai rapidă și mai facilă de integrare în Uniunea Europeană, consideră peste 75% dintre respondenții la sondaj, în condițiile în care 6,5% au deja o afacere în statul vecin și un număr similar de antreprenori moldoveni intenționează să înființeze o firmă în România. Totuși, relațiile economice cu România sunt percepute drept insuficient dezvoltate în raport cu potențialul existent, având în vedere proximitatea geografică, lingvistică și culturală. 

Întrebați dacă aprobă direcția în care se mișcă lucrurile în Republica Moldova, peste 58% dintre respondenți au răspuns afirmativ. 

În acest context, directoarea PNE Natalia Gavrilița a declarat în discursul de deschidere a evenimentului că „Vocea antreprenorilor este esențială în dezbaterea națională privind viitorul Moldovei. Prin implicarea lor activă, putem construi o economie mai puternică și o societate mai prosperă”. 

„Barometru nostru nu este doar un instrument de măsurare, ci și o platformă pentru dialog și acțiune. El ne oferă informații vitale pentru a crea politici publice care să stimuleze dezvoltarea economică durabilă și să faciliteze procesul de integrare europeană”, a mai spus Gavrilița. 

Sondajul a fost realizat în cadrul Proiectului „Evaluarea sentimentului / atitudinilor mediului de afaceri privind integrarea în UE” cu scopul de a măsura opiniile antreprenorilor despre economia națională, serviciile publice, afacerile lor, precum și despre aderarea la Uniunea Europeană, în condițiile în care cetățenii moldoveni vor decide dacă vor statut de membru al UE pentru țara lor la referendumul din 20 octombrie 2024.

Raportul cu rezultatele sondajului este disponibil pe site-ul web al organizației – https://pne.md (Publicatii). 

Contacte PNE: [email protected], +373-6938-0288. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente