Schimbări în procesul de desfășurare a examenelor din colegii și universități? Ce se știe până la moment

100L7513-1024×683
Foto:Ilona Andrei/G4Media

După anunțul privind centralizarea examenelor de absolvire a gimnaziului, atenția Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pare să se fi concentrat și pe examenele din învățământul profesional tehnic. Astfel, începând de anul viitor, unele examene de specialitate din colegii ar putea fi organizate centralizat. Totodată, deși încă nu se cunosc prea multe detalii, ministrul Dan Perciun a menționat că s-ar putea interveni și în desfășurarea examenelor din universități.

Anunțul privind intenția de centralizare a examenelor de specialitate din colegii a fost făcut de ministrul Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă.

Astăzi, examenele se desfășoară cam în fiecare colegiu separat, cu comisii separate. Noi nu avem certitudinea că ele sunt juste și că rezultatele reflectă realitatea, la fel ca în cazul examenelor din clasa a IX-a.

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării

Dan Perciun a adăugat că MEC va începe treptat centralizarea examenelor din colegii, inițial doar pentru anumite specialități. Deși lista acestora nu este cunoscută încă, ministrul a menționat că una dintre specialitățile vizate ar putea fi contabilitatea.

La aceeași conferință, ministrul a vorbit și despre examenele din universități. Mai exact, în anul 2025 ar urma să se desfășoare repetat un sondaj care abordează subiecte precum copiatul sau corupția din instituțiile de învățământ superior.

O să punem presiune pe universități să își revadă practicile și să asigure o examinare corectă și obiectivă. O să repetăm acel sondaj și s-ar putea să intervenim și pe modalitatea de desfășurare a examenelor pentru ca să reducem acest flagel și să creștem validitatea diplomelor acordate în sistemul nostru.

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării

Amintim că, după monitorizarea examenelor de absolvire a gimnaziului din acest an, anul viitor examenele din clasa a IX-a vor fi centralizate. Mai exact, elevii vor susține examenele în centre speciale, iar testele de examen vor fi evaluate la Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente