(foto) La pas prin Chișinău: unde poți găsi Armenia în capitala Republicii Moldova

sarkis
Foto:Facebook/La Sarkis

Mergând la pas prin Chișinău, poți observa influențe culturale din întreaga lume: de la restaurante coreene la străzi cu denumiri în cinstea lui Gagarin sau a orașului Paris. Astfel, de Ziua mondială a turismului, lansăm un proiect special marca #diez. De data aceasta, vrem să vedem cât din cele peste 195 de țări însemnate pe glob poate fi descoperit chiar aici, în capitala Republicii Moldova. Mai exact, vom explora locațiile care oferă o frântură din alte culturi, fie că vom vorbi despre gastronomie, arhitectură, toponimie, istorie, artă, fie despre cumpărături.

Prima țară de pe listă este Armenia. Pe teritoriul actual al Moldovei, armenii au apărut în secolele X-XII. Potrivit istoricilor, caravanele comerciale ale armenilor – carele armenești, care uneau Moldova cu piețele din orient și de cele din occident –, au contribuit la apariția și dezvoltarea orașelor pe acest pământ.

Restaurantul „La Sarkis”

Restaurantul „La Sarkis” a fost deschis în 1999 și are specific armenesc. Localul a fost denumit în cinstea armeanului Sarkis, care i-a introdus pe locuitorii și oaspeții din Moldova în bucătăria armenească. Mândria specială a restaurantului este singurul tandâr real din oraș, construit în conformitate cu toate tradițiile armenești.

Adresă: str. Alexei Mateevici, nr. 113/A

Sursă: Facebook/La Sarkis

Monumentul „Hacikar”

Monumentul „Hacikar” a fost instalat la Chișinău în anul 2019, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Armenia și Republica Moldova.

Hacikar este o cruce cioplită în piatră, în lume fiind instalate peste 15 000. Fiecare dintre ele are un ornament unic, arta cioplirii lor fiind introdusă de către UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Adresă: intersecția străzilor Armenească și București

Sursă: point.md

Biserica Armenească Apostolică „Sfânta Maica Domnului”

Biserica Armenească Apostolică „Sfânta Maica Domnului” este un lăcaș de cult apostolic armean și un monument arhitectural de însemnătate națională. Aceasta datează din anul 1803, fiind construită pe fundamentul unei biserici moldovenești deteriorate vechi.

Adresă: str. Piața Veche, nr. 8

Sursă: Facebook/Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova

Capela „Învierea Mântuitorului”

Capela „Învierea Mântuitorului” este un lăcaș de cult apostolic armean și un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău. Lăcașul se află pe teritoriul cimitirului armenesc-gregorian, fiind considerat paraclisul acestuia.

Adresă: str. Valea Trandafirilor, nr. 11

Sursă: Facebook/Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova

Cimitirul Central (Armenesc)

Cimitirul Central din Chișinău a fost fondat în 1811 și este amplasat în „triunghiul” străzilor Alexei Mateevici, Vasile Alecsandri și Pantelimon Halippa. Intrarea centrală în cimitir este din strada Mateevici, iar la poarta lui începe strada Armenească. Acesta și este motivul pentru care cimitirul a fost numit neoficial „Armenesc”.

Adresă: str. Alexei Mateevici, nr. 11

Cimitirul Armeano-Catolic din Chișinău

Cimitirul Armeano-Catolic din Chișinău este un monument de istorie și artă de categorie națională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova. Acesta include, de fapt, două cimitire: armenesc-gregorian, cu paraclisul „Învierea Mântuitorului” și cel romano-catolic (polonez), cu paraclisul „Oganowici”. Cimitirele sunt percepute ca unul singur, deoarece nu sunt delimitate de niciun hotar.

Adresă: str. Valea Trandafirilor, nr. 11

Sursă: Alexander Murvanidze

Strada Armenească

Strada Armenească (care în trecut a mai fost numită str. Cetatea Albă și str. Mareșal Pietro Badoglio) este o stradă din centrul istoric al Chișinăului. Denumirea actuală i-a fost atribuită în cinstea armenilor care au locuit pe vremuri în zonă. Aceasta are 1,8 kilometri lungime și întretaie 13 artere (inclusiv bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt).

Adresă: între str. Alexei Mateevici și str. Cojocarilor

Sursă: chisinauorasulmeu.com

Totodată, în orașul Chișinău își au sediul mai multe organizații care reprezintă poporul armean:
# Ambasada Republicii Armenia în Republica Moldova;
# Uniunea Armenilor din Moldova;
# Asociația Uniunea Organizațiilor Armene din Republica Moldova;
# Asociația Internațională de caritate a Medicilor și Juriștilor Armeni din Moldova „URARTU”;
# Tineretul Armean din Moldova;
# Asociația Femeilor Armene „Tatevic”;
# Diaspora Armeană în Republica Moldova „Mair Aiastain”.

Vedeți și care sunt tradițiile culinare din Armenia, prin prisma experienței Valeriei Mihalachi.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente