JARA și Moldova au semnat o Declarație de Cooperare pentru consolidarea măsurilor anticorupție și reformă a justiției

1-10

Proiectul de Reformă a Justiției și Anticorupție (JARA), finanțat de USAID și Institutul Național al Justiției (INJ) din Moldova au semnat o Declarație de Cooperare pentru consolidarea măsurilor anticorupție și reformă a justiției.

Acordul, menit să ofere asistență tehnică pentru inițiativele anticorupție și de reformă a justiției, se concentrează pe consolidarea bunei guvernanței, transparenței și asigurarea politicilor și practicilor anticorupție, fiind semnat de către reprezentanții Dexis Consulting Group și ai Institutului Național al Justiției. Declarația confirmă un parteneriat în curs de desfășurare, care se concentrează pe îmbunătățirea capacității instituțiilor naționale de a combate corupția și de a îmbunătăți eficiența inițiativelor din sectorul justiției.

La ceremonia de semnare, desfășurată la INJ, au fost prezenți reprezentanți din ambele organizații, printre care Anne M. Trice, Director de proiect al Dexis Consulting Group, Radu Foltea, Director adjuct de proiect și Adrian Cerbu, Director interimar al INJ. Acordul de cooperare evidențiază un angajament comun de a aborda provocările sistemice care împiedică justiția echitabilă și lupta împotriva corupției, prin asistență tehnică direcționată, consolidarea capacităților și reforme politice. 

Colaborarea va pune accent pe domenii cheie precum: 
# consolidarea cadrului instituțional prin dezvoltarea și implementarea de politici de integritate, procese de audit și monitorizare a conformității;
# reforma justiției – susținerea activităților de reformă educațională și de formare profesională din sectorul justiției care vizează sporirea independenței, responsabilității și transparenței sistemului judiciar și îmbunătățirea accesului la justiție pentru toți cetățenii;

Anne M. Trice,  Directoare de proiect al Dexis Consulting Group: „Corupția subminează încrederea publicului și slăbește instituțiile care susțin statul de drept. În calitate de implementator de dezvoltare, credem cu fermitate că o justiție puternică și independentă este o piatră de temelie a justiției și echității, iar rolul Institutului Național al Justiției în educarea următoarei generații de judecători și procurori, precum și a celor care activează deja, este primordial. Prin echiparea INJ cu instrumente avansate, cunoștințe, abilități și abilități necesare pentru a susține cele mai înalte standarde de integritate educațională și corectitudine, investim într-un viitor care este mai transparent, mai responsabil și mai echitabil”. 

Adrian Cerbu, Director interimar al INJ: „Acest moment reprezintă o oportunitate valoroasă de a explora, cu sprijinul proiectului JARA, noi căi de dezvoltare instituțională care pot contribui la îmbunătățirea continuă a calității formării beneficiarilor INJ. Suntem interesați în special de oportunitatea de a beneficia de asistență și expertiză internațională care vizează eficientizarea programelor de formare a sistemului judiciar”. 

Acest parteneriat este parte a suportului continuu oferit de USAID Guvernului Republicii Moldova și vizează edificarea unui sector al justiției rezilient și transparent, dar și a unor instituții anticorupție care promovează încrederea și dezvoltarea durabilă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente