În Albania ar putea să apară un microstat. Acesta va fi mai mic decât Vatincanul

21albania-islam-01-kbpf-superJumbo
Foto:nytimes.com

Autoritățile din Albania planifică să înființeze în capitala țării, Tirana, un microstat islamic numit Statul suveran al Ordinului Bektași, scrie ru.diez, citând meduza.io. Dacă va fi creat, noul stat va fi mai mic decât Vaticanul și va deveni țara cu cea mai mică suprafață din lume – 0,11 kilometri pătrați.

Conducerea noului stat va fi preluată de Baba Mondi, un lider spiritual bektași, care a declarat într-un interviu pentru The New York Times că acest stat nu va avea armată, grăniceri sau instanțe judecătorești, însă va dispune de un mic serviciu de informații.

Proiectul de creare a noului stat ar urma să fie anunțat oficial în curând. Între timp, o echipă internațională de juriști elaborează un proiect de lege ce va permite separarea sa formală de Albania. Teritoriul acestui microstat va cuprinde câteva cartiere din estul Tiranei, care în prezent se află sub controlul comunității bektași, și va include o clădire pentru adunări și rugăciuni, un muzeu, arhivele ordinului, un spital și birouri administrative.

În secolul XX, Ordinul Bektași controla un teritoriu mult mai extins, însă, în 1967, odată cu proclamarea Albaniei comuniste ca stat ateist, acesta a fost confiscat de stat. Bektașii se numără printre puținele mișcări musulmane care nu impun o interdicție totală asupra alcoolului și manifestă toleranță față de alte subiecte sensibile din cadrul islamului, precum drepturile femeilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente