La USMF s-a desfășurat conferința „Prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale” în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului

sala2

Conferința științifico-practică „Prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale” a reunit specialiști din diverse domenii medicale la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Participanții au discutat despre impactul infecțiilor asupra siguranței pacienților și a personalului medical, și importanța implementării protocoalelor eficiente de prevenire și control a acestora.

În opinia ministrei sănătății, Ala Nemerenco, unul dintre obiectivele instituției pe care o reprezintă este modernizarea sistemului de sănătate, prin implementarea tehnologiilor avansate ce îmbunătățesc calitatea actului medical și contribuie indirect la reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale. „Siguranța pacientului este esențială la nivel global, indiferent de veniturile unei țări. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a evita complicațiile, erorile medicale și riscurile cu care se confruntă pacienții noștri în instituțiile medicale. La nivel global, costurile asociate deceselor cauzate de infecțiile intraspitalicești sunt alarmante. În SUA se estimează cheltuieli financiare între 28 și 45 de miliarde de dolari, iar în Europa – de circa 7 miliarde de euro anual. În Republica Moldova nu avem o evaluare clară a costurilor generate de infecțiile asociate asistenței medicale, deoarece nu se înregistrează aceste infecții, complicații sau decese. Anul trecut au fost raportate, pentru prima dată, 2 119 cazuri de infecții asociate asistenței medicale”, a declarat Ala Nemerenco. În acest context, ministra a făcut un apel către managerii de spitale să raporteze sistematic aceste cazuri, deoarece datele acumulate vor ajuta să se evite riscurile și, în final, să fie salvate vieți.

La rândul său, rectorul Emil Ceban a subliniat că un sistem de sănătate funcțional depinde, în mare măsură, de resursele umane calificate: „Educația continuă și formarea specialiștilor sunt esențiale pentru a asigura un nivel ridicat de îngrijire medicală, iar Universitatea joacă un rol crucial în acest proces, pregătind cadre didactice competente care contribuie la formarea și dezvoltarea profesională a viitorilor specialiști”. 

Profesorul Ceban a remarcat că infecțiile asociate asistenței medicale afectează anual milioane de pacienți, iar costurile sistemului de sănătate sunt semnificative. În Republica Moldova, deși au fost realizate studii, datele nu reflectă în totalitate amploarea reală a incidenței infecțiilor asociate asistenței medicale. În același timp, una dintre cele mai stringente provocări este rezistența la antimicrobiene, ceea ce reduce eficacitatea tratamentelor, complică procesul de gestionare a infecțiilor și sporește riscul de complicații severe. 

Potrivit Reprezentantei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, Miljana Grbic, principala responsabilitate a medicilor este să nu dăuneze, deoarece siguranța pacientului este prioritatea noastră. „Fără măsuri adecvate, consecințele pot fi devastatoare, amplificând epidemiile la nivel comunitar. Exemplele recente, precum pandemia COVID-19, bolile sezoniere și rezistența antimicrobiană subliniază gravitatea acestei situații”, a subliniat reprezentanta OMS.

Și directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, a afirmat că se depun eforturi considerabile pentru fortificarea capacităților diagnosticului de laborator și a bazei normative în domeniul supravegherii epidemiologice, prevenirii și controlului infecțiilor, combaterii rezistenței antimicrobiene, instruirii și pregătirii specialiștilor. „Realizarea acestor măsuri permite fortificarea continuă a capacităților în domeniu și instituirea unui sistem consolidat la toate etapele de acordare a asistenței medicale”, a menționat managerul ANSP.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv, moderatoarea evenimentului, a accentuat că infecțiile asociate asistenței medicale este un subiect extrem de important și actual, acestea reprezentând o amenințare majoră, în special pentru pacienții spitalizați, care sunt vulnerabili și sensibili. „Depistarea precoce și stabilirea unui diagnostic corect sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și a oferi o asistență medicală de calitate. Este vital ca personalul medical să fie pregătit pentru a implementa măsuri eficiente de prevenire și control al infecțiilor”, a menționat secretarul de stat.

Forumul științific s-a desfășurat în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, marcată anual la 17 septembrie, fiind organizat de Disciplina de epidemiologie din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, ANSP, Biroul OMS în Moldova și Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoUSMF
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente