ANSA, despre îmbolnăvirile în masă la Liceul Teoretic „Aristotel” din Chișinău: „Nu au fost identificate microorganisme patogene”

ambulanta
Foto:foto simbol - #diez

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că în urma rezultatelor investigațiilor de laborator ale produselor alimentare, în cazul îmbolnăvirilor în masă la liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Capitală, nu au fost identificate microorganisme patogene în produsele alimentare care ar putea provoca toxiinfecții alimentare.

În urma suspiciunii la toxiinfecție alimentară, de la liceului „Aristotel”, unde 65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală, majoritatea fiind spitalizați sau sub tratament ambulator, inspectorii ANSA au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului.

„Conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare”, se arată în comunicatul ANSA.

ANSA precizează că în urma unor proceduri de dezinfecție și igienă recomandate de către ANSA și obținerea unor rezultate conforme la calitatea dezinfecției, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea.

„Le reamintim operatorilor din domeniul alimentar că responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate”, menționează ANSA în comunicatul de presă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a venit cu unele recomandări pentru agenții economici din domeniu:
# să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar;
# să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare;
# să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora;
# să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată;
# să respecte regimul termic de preparare a bucatelor;
# să evite utilizarea materiei prime cu termen de valabilitate expirat;
# să angajeze doar persoanele care au fost supuse unui examen medical și posedă cunoștințe suficiente în domeniul sănătății publice, al igienei produselor alimentare.
# să nu admită în blocul alimentar accesul  persoanelor afectate de maladii infecțioase sau cele suspectate că ar suferi de astfel de maladii.

Menționăm că Ministerul Sănătății a anunțat pe 19 septembrie că la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău a avut loc un caz de toxiinfecție alimentară în grup. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală, iar 20 dintre elevi au fost internați în spital.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente