Ziua de astăzi va fi egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Ce presupune echinocțiul de toamnă

toamna (1)
Foto:diez.md

Astăzi, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Acest eveniment astronomic mai presupune și faptul că anume astăzi începe toamna adevărată, adică cea astronomică. Din punct de vedere științific, echinocțiul de toamnă este atunci când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește deasupra orizontului, timp de șase luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai mică, iar noaptea tot mai mare, până la solstiţiul de iarnă din 21 decembrie 2024, când va fi cea mai lungă noapte din an.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Fenomenul nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an, din cauză că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă pe 22 sau 23 septembrie.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente