Sfaturi pentru viitorii bursieri FLEX. Criteriile de care trebuie să ții cont în cele trei runde de testare și selecție

programul FLEX
Foto:Marius Pleșca/arhivă personală

În mai puțin de o săptămână se închid înregistrările pentru programul FLEX. Dacă visezi să trăiești experiența studiilor la un liceu din Statele Unite ale Americii (SUA), atunci nu ezita să te înscrii. Exemplele și experiența foștilor absolvenți pot fi metode eficiente pentru procesul de pregătire. Marius Pleșca este un fost bursier FLEX, iar în acest material vei găsi o serie de recomandări din partea acestuia despre toate rundele de selecție a candidaților.

De la sugestii privind redactarea corectă a eseurilor și până la întrebări care ar putea fi adresate în timpul interviului – despre toate poți afla din acest articol.

Criterii de eligibilitate:
# ești elev(ă) în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a, născut(ă) între 1 ianuarie 2008 și 15 iulie 2010;
# ești cetățean(ă) al (a) Republicii Moldova;
# cunoști limba engleză;
# îndeplinești cerințele pentru viza J-1;
# nu ai locuit în SUA timp de trei luni sau mai mult în ultimii cinci ani.

Elevii cu dizabilități născuți între 15 februarie 2007 și 15 iulie 2010 sunt, de asemenea, eligibili să participe la programul FLEX. Se vor face aranjamente speciale pentru a testa elevii care au deficiențe de vedere, auz și/sau alte dizabilități.

Programul FLEX este gratuit și acoperă următoarele facilități pentru participanți:
# călătoria din orașul de origine din Moldova la orașul gazdă din SUA și retur;
# participarea la o orientare înainte de plecare care include pregătirea înainte de program;
# șederea participantului la o familie gazdă americană timp de un an academic;
# admiterea la un liceu american;
# asigurare medicală care acoperă tratamentul bolilor care apar în timpul programului, cu excepția afecțiunilor preexistente și a îngrijirilor dentare;
# bursă lunară care constituie 200 de dolari;
# o alocație suplimentară care constituie 300 de dolari necesari pentru a cumpăra articole de bază legate de școală.

Candidații care expediază formularul de înregistrare urmează să treacă prin trei runde de testare și selecție.

Runda 1 include o cerere preliminară online și trei întrebări sub formă de eseu, care trebuie trimise în termen de 10 zile. În procesul de redactare a eseurilor, Marius îți recomandă să ții cont de recomandările menționate mai jos:
# asigură-te că ai cunoștințe de bază privind limba engleză;
# simte-te liber(ă);
# focusează-te pe întrebările eseurilor;
# nu utiliza cuvinte complicate sau figuri de stil;
# demonstrează că deții abilități de lider(ă).

„În cazul meu, în primul eseu am reflectat asupra calităților mele care mă fac unic, iar cel de-al doilea eseu se baza pe subiectul depășirii provocărilor. FLEX caută potențiali lideri pe care să-i dezvolte pe parcursul șederii acestora în America”, povestește Marius.

În runda 2, elevii vor fi invitați să susțină un test de cunoaștere a limbii engleze. Acesta se desfășoară în regim online. În momentul în care ai deschis testul, ai la dispoziție aproximativ 15 minute pentru a răspunde la întrebări. Testul va fi disponibil pentru rezolvare timp de 24 de ore. Candidații vor trebui să răspundă la un set de întrebări în baza unor texte, în format scris. „Nu aș putea spune că acest test necesită o pregătire specială. Pentru mine a fost destul de simplu. Inițial, credeam că nu mă voi încadra în cele 15 minute, dar după ce am răspuns la toate întrebările, mi-a rămas timp suplimentar.”

Runda 3 include un interviu, încă trei întrebări sub formă de eseu, aplicația completă și un test cuprinzător de engleză. În timpul interviului, trebuie să ții cont de următoarele sugestii:
# fii sigur(ă) de propriile capacități;
# păstrează-ți calmul;
# răspunde relativ prompt la întrebări.

Prin intermediul întrebărilor acordate în ultima rundă, evaluatorii își propun să descopere personalitatea ta. Eseurile au drept scop să te pună într-o situație provocatoare pentru a-ți vedea reacția. De exemplu, ai putea fi întrebat(ă) cum ai reacționa dacă fratele tău gazdă ți-ar lua un lucru personal și ulterior nu ți-l va înapoia.

„În cazul meu, a trebuit să scriu ce aș face dacă aș primi un cadou de Crăciun de la familia gazdă și nu mi-ar plăcea. În timpul interviului, am povestit despre calitățile care mă fac unic, despre pasiunile și hobbyurile pe care le am”, spune tânărul. Potrivit lui Marius, tot în runda a treia, te poți manifesta cel mai mult în calitate de lider(ă). „Înainte de interviul propriu-zis, patru-cinci candidați sunt invitați într-o sală pentru niște exerciții practice. Respectiv, ar trebui să fii primul/prima care mereu ia inițiativa și propune idei.”

În procesul de pregătire pentru cele trei runde de testare, Marius precizează că nu ar trebui să te concentrezi foarte mult pe nivelul tău în materie de cunoaștere a limbii engleze, deoarece evaluatorii apreciază mai mult personalitatea candidaților. Chiar există posibilitatea să răspunzi în limba română la întrebări. „Dacă ești selectat(ă), vei avea parte de o lună de instruire în limba engleză pentru a-ți îmbunătăți vocabularul. Limba engleză nu este un factor decisiv, evaluatorii apreciază în mod special personalitatea, modul în care gândești.”

Pentru o doză de curaj, Marius a venit cu un mesaj pentru elevii care își doresc să trăiască visul american. „Vă spun cu certitudine că ar trebui să aplicați la FLEX. Această experiență te dezvoltă atât din punct de vedere fizic, cât și moral. Ai posibilitatea să stabilești conexiuni noi, să-ți faci prieteni internaționali și să te maturizezi.”

Dacă te-ai convins că ești potrivit(ă) pentru acest program, atunci accesează acest link pentru a te înregistra. Termenul-limită pentru înscriere este 26 septembrie. Rezultatele competiției sunt așteptate în perioada aprilie-mai 2025. Finaliștii selectați în primăvara anului 2025 pleacă în SUA în august 2025 și se întorc în Moldova în mai și iunie 2026.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente