Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” și-a deschis ușile și a găzduit prima conferință internațională

c-1536×1024-1

Pe 18 septembrie 2024, Universitatea Tehnică a Moldovei a marcat un moment semnificativ prin deschiderea oficială a Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică – Cybercor. Evenimentul de inaugurare și-a găsit continuare, în aceeași zi, în organizarea primei conferințe internaționale, CyberCon Moldova, desfășurată sub genericul „Educația, fundamentul unei culturi cibernetice reziliente”.

Conferința a reunit specialiști de top în securitatea cibernetică din țară și de peste hotare, parteneri ai Cybercor, dar și reprezentanți ai Guvernului, profesori, studenți, subliniind importanța educației în dezvoltarea unei culturi de securitate cibernetică solide și durabile. 

Prim-Ministrul Republicii Moldova, Dorin RECEAN, a accentuat rolul crucial pe care îl va juca Cybercor în consolidarea securității cibernetice naționale: „Progresul tehnologic este foarte rapid și atunci avem nevoie de un mecanism agil, un mecanism de adaptabilitate, iar Cybercor va veni în susținerea educării în domeniul securității cibernetice inclusiv în instituțiile statului. Văd în acest Institut și un potențial enorm de cercetare, astfel încât și Republica Moldova să poată contribui la efortul global de securitate cibernetică”.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru ALAIBA, a subliniat angajamentul Guvernului de a investi în infrastructura digitală și în capacitatea de a răspunde amenințărilor cibernetice: „Moldova este în plin proces de digitalizare, dar când suntem online, trebuie să fim și în siguranță. Iată de ce, în prezent, noi investim în infrastructura noastră digitală și în capacitatea de a lupta cu amenințările cibernetice”.

Conferința CyberCon Moldova a constituit un prilej de analiză a provocărilor actuale din domeniul securității cibernetice.

Subliniind misiunea ambițioasă a noului institute, rectorul UTM, prof. univ. dr. hab. Viorel BOSTAN, a evidențiat necesitatea creării unui ecosistem capabil să răspundă eficient la amenințările digitale: „Misiunea noastră la Cybercor este clară și ambițioasă: să identificăm și să înțelegem provocările și vulnerabilitățile cu care ne confruntăm în spațiul cibernetic. Aici, la Cybercor, echipele noastre de experți vor analiza în detaliu fiecare amenințare și fiecare lacună din sistemele noastre de protecție digitală. Institutul va contribui la crearea unui scut puternic, capabil să răspundă amenințărilor cibernetice care pun în pericol securitatea națională, dar și stabilitatea economică și socială a țării”, a specificat rectorul Viorel BOSTAN. 

Sprijinind inițiativa lansării Cybercor, Erin Elizabeth McKee, Adjuncta Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, a declarat că securitatea cibernetică este o prioritate globală pentru USAID: „Amenințările digitale au crescut sau au devenit mai sofisticate, așa că USAID a prioritizat securitatea cibernetică civilă în toată lumea, inclusiv prin sprijinul puternic față de inițiative precum lansarea Cybercor”.

În discuțiile privind elementele critice necesare pentru a acoperi deficitul de abilități în domeniul securității cibernetice, CyberCon Moldova s-a concentrat atât pe studenți, cât și pe angajații din sectorul public. De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a crea un ecosistem puternic, capabil să răspundă la amenințările cibernetice într-o manieră coordonată și eficientă.

Deschiderea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” marchează un pas crucial în vederea consolidării securității cibernetice a Moldovei. Acesta urmează să formeze specialiști cyber din rândul funcționarilor publici, autorităților centrale, locale, dar și din rândul studenților. Rectorul UTM Viorel BOSTAN a vorbit în context despre dezvoltarea curriculumului, punând accent pe integrarea cursurilor fundamentale și avansate de securitate cibernetică în programele universitare. 

Dinu ȚURCANU, prorector Digitalizare al UTM, a punctat în contextul evenimentului: „Este un moment de referință pentru viitorul digital al Moldovei. În era digitală, colaborarea transfrontalieră devine o necesitate esențială pentru a propulsa inovația și a face față provocărilor globale. Această realitate este accentuată și de CyberCon Moldova, dovadă fiind peste 200 de participanți – specialiști de top în securitate cibernetică, care împărtășesc aceeași viziune: o lume digitală mai sigură și mai pregătită. Cybercor este un exemplu viu al acestei colaborări și o platformă care va transforma viziunea în realitate. Ne angajăm să construim aici un veritabil hub de inovație și parteneriate strategice. Într-un ceas bun, Cybercor!”

Directoarea Cybercor, Ludmila PECA, a evidențiat importanța și necesitatea noului institut: „Suntem conștienți că ne aflăm într-un moment crucial. În prezent, nu doar Moldova, ci întreaga lume se confruntă cu un deficit major de competențe în securitatea cibernetică, o problemă care pune în pericol stabilitatea și siguranța digitală a tuturor națiunilor. Diferențele de pregătire și capacitate în acest domeniu devin din ce în ce mai vizibile și mai greu de acoperit. CYBERCOR a fost creat tocmai pentru a răspunde acestei provocări globale. Prin inovație, cercetare și colaborare cu partenerii noștri naționali și internaționali, ne propunem să pregătim specialiști capabili să protejeze infrastructurile critice și să contribuie la securitatea digitală a viitorului.”

În cadrul evenimentului, Institutul și-a consolidat poziția prin semnarea a două acorduri strategice cu Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne. Acestea vor contribui la coordonarea activităților pe două direcții majore: asigurarea securității și rezilienței cibernetice, în conformitate cu legislația națională, și dezvoltarea avansată a componentei tehnologice.

La prima conferință organizată în incinta Cybercor au participat peste 200 de persoane, care au avut ocazia să asiste la paneluri de discuții, un workshop și să asculte discursurilor experților în securitate cibernetică din țară și de peste hotare.

„Există încă multe vulnerabilități în sistemele cibernetice globale, dar avem și foarte mult spațiu pentru cercetare și inovare. Cybercor va deveni un centru de referință în acest sens”, a menționat Pritchard, fondatorul The Cyber Security Expert din Marea Britanie.

Institutul Cybercor și-a consolidat poziția prin semnarea a două acorduri strategice – cu Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne, pentru a asigura securitatea și reziliența cibernetică a Moldovei.

În cadrul evenimentului, au participat peste 200 de persoane, având ocazia să asiste la paneluri de discuții și workshopuri, conduse de experți internaționali în securitate cibernetică.

Evenimentul CyberCon Moldova by Cybercor a fost organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei și USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, sub egida Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția de Securitate Cibernetică, Fundația pentru Dezvoltare, Codwer și SigURL, și susținut de Google, Cisco, Fortinet, Palo Alto Networks.

Institutul Cybercor se află în incinta Universității Tehnice a Moldovei și se întinde pe o suprafață totală de 800 m². Acesta dispune de patru laboratoare specializate în simularea amenințărilor în  securitatea cibernetică și exerciții pentru echipa de securitate cibernetică, săli de pregătire și instruire, dar și sala de conferințe „Aula Magna”, în care se vor organiza evenimente cu până la 300 de participanți. Totalul investițiilor în infrastructura și echipamente se estimează la două milioane de dolari, dintre care 1,5 milioane de dolari reprezintă contribuția USAID, Suedia și Marea Britanie, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, iar 500 000 de dolari – a Universității Tehnice a Moldovei și Guvernului. 

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente