În toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova, în data de 10 octombrie curent, vor avea loc alegeri în consiliile elevilor. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a precizat într-o conferință de presă că va deveni o tradiție să fie organizate aceste alegeri la începutul lunii octombrie.
Ministrul invită școlile să asiste elevii în desfășurarea procesului de alegeri, care trebuie să fie corect, democratic, anonim și fiecare elev să aibă șansa să acceadă în această structură de conducere.
Pentru noi este un moment important, pentru că reprezintă realizarea în practică a acelui deziderat de a promova valorile democratice și de a obișnui elevii cu alegeri corecte și de a ne asigura că ei sunt pe deplin reprezentați în procesul educațional.
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării
În data de 15 noiembrie urmează să fie alese consiliile raionale ale elevilor, iar în data de 15 decembrie – Consiliul Național al Elevilor. Pentru a-i susține în acest proces, Agenția Națională de Tineret are un buget de 3,5 milioane de lei. Banii vor fi utilizați în activități de informare, de instruire și pentru inițierea și susținerea anumitor inițiative înaintate de consiliile elevilor de la nivel local, raional sau național.
În perioada care urmează, în școli vor fi desfășurate mai multe activități de informare a elevilor despre rolul consiliilor și responsabilitățile pe care le are.
În acest articol explicăm ce este un consiliu al elevilor, ce responsabilități îndeplinește și cum sunt aleși membrii acestuia.